10 saveta da vam srce radi kao sat: Od hrane do bilja

Brinite o svom srcu i ono će vam u znak zahvalnosti produžiti život

by | 19.07.2024
10 saveta da vam srce radi kao sat: Od hrane do čajeva

Ukoliko želite vam srce radi kao sat, onda bi trebalo da povedete računa o načinu života, kao i o nekim navikama. Strčanjaci kažu da ovi saveti mogu da budu od pomoći.

Ljudsko srce je moćan mišić veličine pesnice, a radi kao dve dobro iskoordinirane pumpe, neprekidno šaljući krv po celom telu. Krv prenosi kiseonik i hranljive materije ka svim organima i tkivima i uklanja štetne supstance iz tela. Naučnici kažu da srce ima zalihe snage da radi 150 godina!

Da vam srce radi kao sat

Da li znate da su bolesti srca glavni su uzrok smrtnosti ljudi starijih od 35 godina.
Prema statistici, mlade žene od bolesti srca stradaju 3-6 puta ređe od muškaraca. Međutim, nakon 40. godine, rizik se povećava, a posle 65. godine žene sustižu muškarce kad su u pitanju kardiovaskularna oboljenja. Najčešći uzročnici problema sa srcem jesu povišen holesterol u krvi, hipertenzija, pušenje, gojaznost, stres i smanjena fizička aktivnost.

Da vam srce radi kao sat: 10 saveta

1. Svakodnevno popijte čašu belog ili crvenog vina (ne više!). Ono sadrži antioksidanse i biflavonoide, koji štite srce od najrazličitijih opasnosti.

2. Obavezno jedite ribu, naročito one vrste koje borave u hladnim vodama (losos, tunu, skušu) – u njima se nalaze omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su korisne za srce.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Jedite proizvode koji sadrže kalijum (suve kajsije, suve šljive, suvo grožđe, krompir, kupus, bundevu, crni luk). Taj mikroelement poboljšava rad srčanog mišića, a takođe podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.

4. Obavezno dohranjujte vaše srce magnezijumom. On pomaže proširenju krvnih sudova, sprečavajući grčeve. Najviše magnezijuma ima u ražanom i pšeničnom hlebu s mekinjama, ovsenoj, pšeničnoj, ječmenoj i heljdinoj prekrupi, cvekli, šargarepi, zelenoj salati, peršunu, crnoj ribizli, orasima i bademima.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Srcu je potreban jod, kojeg je mnogo u svim vrstama morskih plodova i plavom patlidžanu.

6. Glog je veoma je koristan: bogat je šećerima, karotenom, vitaminima grupa B i C, flavonoidima, antocijanima, makro i mikro elementima. Ovi plodovi smanjuju puls, jačaju srčani mišić, poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju arterijski pritisak i nivo holesterola u krvi, a povećavaju sposobnost zgrušavanja krvi.
Prelijte šaku suvog gloga litrom ključale vode, stavite na jaku vatru 5-7 minuta, sipajte u termos i ostavite preko noći.

7. Vašem srcu preko su ptrebni vitamini B-grupe (naročito B6, B12 i folna kiselina): oni sprečavaju stvaranje amino-kiseline homocisteina, koja povećava rizik od nastanka tromba. Izvori folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće i mahunarke (grašak, boranija), vitamina B6 – riba, integralne žitarice, voće i povrće, a vitamina B12 – meso i mleko.

8. Vitamin E sprečava razvoj ateroskleroze i povećanje viskoznosti krvi. Njega ima mnogo u pšeničnim klicama, špargli i pahuljicama od celog zrna.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Manje jedite proizvode koji sadrže holesterol: slaninu, masno meso, kobasice, viršle, kajmak, masne vrste sira, majonez, maslac, iznutrice (mozak, džigericu, srce), žumance…

10. Dva puta godišnje ispitajte holesterol u krvi (ne bi trebalo da bude viši od 5 mmol/l ili 200 mg/dl).

Vodite računa osvom zdravlju i srcu. Ukoliko imate bilo kakve simptome u vezi kardiovaskularnog zdravlja, obavezno posetite kardiologa.

Peera_Sathawirawong / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs