Šta je želudačna kila i da li je neophodna operacija?

by | 11.08.2024
Šta je želudačna kila i da li je neophodna operacija?

Želudačna kila se najčešće javlja kod ljudi starijih od 50 godina. Postoje i neki faktori koji mogu izazvati i izazvati ovo stanje.

Želudačna kila ili hijatus hernija može javiti kao rezultat oslabljene dijafragme, kao i mnogih faktora koji mogu izazvati razvoj ovog stanja.

Šta je želudačna kila?

Želudačna kila je stanje u kojem mišići na vrhu želuca i koji povezuju želudac sa jednjakom propadaju kroz rupu u dijafragmi kao rezultat širenja. Ova bolest se najčešće javlja kod ljudi starijih od 50 godina.

Bolest se može javiti kao rezultat oslabljene dijafragme, kao i mnogih faktora koji mogu izazvati razvoj ovog stanja. U slučajevima kada su želudačne kile male i meke, problemi ne nastaju. Međutim, u slučaju velike kile, hrana i želudačna kiselina mogu se vratiti u jednjak i izazvati probleme kao što je žgaravica. Ovi simptomi i tegobe mogu se sprečiti merama samopomoći ili kućne nege, kao i lekovima. U zavisnosti od veličine kile i stepena refluksa, lekari specijalisti će planirati da li će biti potrebna operacija. Operacija obično dovodi do oporavka.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se javlja želudačna kila?

Može biti mnogo faktora koji izazivaju kilu želuca. Međutim, posebno u slučaju topljenja mišića koji povezuju želudac sa jednjakom, on nastaje kao rezultat spuštanja stomaka u jednjak. Iako povećanje ili slabljenje mišića u gornjem delu stomaka može dovesti do ovog stanja, drugi okidači su takođe uključeni u razvoj želučane kile. Glavni razlog je oslabljena dijafragma.

Dugotrajna opstipacija kao posledica neredovne ishrane, gojaznosti, slabljenja ili opuštenih mišića usled starenja, povreda, diferencijacije dijafragme, genetske strukture, nekih psiholoških faktora kao što su stres, pušenje i upotreba duvana provociraju razvoj želučane kile.

Članak se nastavlja posle reklama

Koji su simptomi želudačne kile?

Iako male želučane kile ne izazivaju nikakve simptome ili znake, mogu neprimetno napredovati. Velike želučane kile mogu izazvati ove simptome:

  • Bolno peckanje u predelu grudnog koša
  • Hrana ili tečnost se vraćaju u usta
  • Stomačna kiselina se vraća u jednjak
  • Poteškoće pri gutanju
  • Bol u stomaku ili grudima
  • Dispneja
  • Povraćanje krvi ili crne stolice, što može ukazivati na gastrointestinalno krvarenje
  • Osećaj nadimanja i iznenadnog podrigivanja
  • Loš zadah, žgaravica
  • Problemi sa pražnjenjem creva

Simptomi i znaci mogu se promeniti kako bolest napreduje. U slučajevima kao što su jak bol i peckanje u grudima ili stomaku, odmah se obratite najbližoj medicinskoj ustanovi i konsultujte specijaliste.

Lečenje

Lečenje želudačne kile zavisi od veličine kile i komplikacija koje proističu iz stanja. Ako stanje ne izaziva nikakve simptome ili znake kod većine ljudi, nema potrebe da planirate ili koristite lečenje. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno lečenje.

U slučaju tegoba kao što su povremene, dugotrajne žgaravice i refluks, lečenje se može sprovesti lekovima ili hirurškim putem. Za pacijente sa žgaravicom i refluksom kiseline, lekari mogu preporučiti različite vrste lečenja lekova, kao što su antacidi koji blokiraju želudačnu kiselinu, lekovi koji smanjuju proizvodnju kiseline i lekovi koji sprečavaju proizvodnju kiseline i poboljšavaju stanje jednjaka. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija.

Članak se nastavlja posle reklama

U slučajevima kada lečenje lekovima nije dovoljno predlaže se operacija. Ona  može uključivati uvlačenje želuca u trbušnu šupljinu, smanjenje otvora u dijafragmi, rekonfiguraciju sfinktera jednjaka ili uklanjanje hernijalne vreće. Operacija se vrši  pomoću laparoskopske hirurgije, gde je šansa od infekcije je minimizirana, a ožiljci zarastaju brže nego kod konvencionalne hirurgije.

Biljke koje mogu da pomognu

Određeno bilje može da pomogne u ublažavanju simptoma jer blagotvorno deluju na digestivni trakt – kantarion, nana, matičnjak, hajdučka trava, koren i list maslačka, origano, beli slez, islandski lišaj.

Sve ove biljke mogu se koristiti pojedinačno, a od njih se obično pravi čaj: kašiku trave prelijte sa 0,5 l vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 20 minuta pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po trećinu šolje četiri-pet puta na dan 15–20 minuta pre jela. Kura traje mesec-dva, a lekovite biljke trebalo bi periodično da se menjaju.

justocker / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs