Ovo su najzdravije letnje biljke koje se bore protiv mnogih zdravstvenih tegoba
Verovatno ste znatiželjni da otkrijtete najzdravije letnje biljke? Ovo je pet veličanstvenih koje mogu da spreče infekcije, usporavaju starenje, pomažu kod gihta i još mnogo toga.
Iskoristite leto i darove koje donosi, a naročito kada se radi o ishrani. Ove biljke obavezno uvrstite u svoj meni za zdravlje cele porodice.
Sadržaj članka
Koje su najzdravije letnje biljke?
Postoje biljke koje su nam poznate od detinjstva – ne izgledaju sve jestivo na prvi pogled, ali jesu, a takođe su veoma korisne. Ovo je pet najboljih biljaka za zdravlje tokom letnje sezone.
Najzdravije letnje biljke: Kopriva
Kopriva sadrži polifenole i ima visoku antioksidativnu vrednost. Antioksidansi pomažu telu da se odbrani od slobodnih radikala, koji mogu izazvati starenje, neke oblike raka i druge bolesti. Polifenoli mogu sprečiti i lečiti zapaljenske bolesti. Odim toga, gvožđe i vitamin C u sastavu pomažu kod anemije nedostatka gvožđa.
Pomaže kod gihta: Giht se javlja kada se akumulira i kristalizuje u zglobovima i oko njih, izazivajući upalu i neopisivi bol. Kopriva je jedna od namirnica koja može pomoći u uklanjanju viška mokraćne kiseline i ublažavanju nekih simptoma bolesti.
Leči infekcije urinarnog trakta: Kopriva pomaže u uklanjanju mikroba iz urina koji izazivaju infekciju. Može pomoći u lečenju benigne hiperplazije prostate (BPH).
Pomaže u jačanju noktiju: Pošto kopriva sadrži silicijum i druge minerale neophodne za rast noktiju, svakodnevna konzumacija može podstaći zdrav rast noktiju.
Normalizuje krvni pritisak: Kopriva se koristi za smanjenje upale i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, uključujući krvni pritisak i nivo holesterola.
Kontroliše nivo šećera u krvi: Kopriva štiti od hiperglikemije tako što snižava nivo glukoze u krvi, a takođe pospešuje oslobađanje insulina.
Leči autoimune bolesti: Kopriva i njen ekstrakt se često koriste za lokalni tretman autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis zbog svojih antiinflamatornih i analgetskih svojstava.
Podržava zdravlje očiju: Beta-karoten i vitamin A u svom sastavu održavaju zdravlje očiju, a sadržaj beta-karotena u listovima koprive je 10 puta veći nego u pšeničnom i ječmenom brašnu.
Smanjuje rizik od infekcija: Prema istraživanjima, čaj od koprive ima antimikrobna, antičir i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju infekcije.
Reguliše zdravlje bubrega i žučne kese: Kopriva je odličan diuretik i može smanjiti rizik od bubrežnih i žučnih kamenaca. Pored toga, pomaže u brzom uklanjanju štetnih supstanci, uključujući patogene mikroorganizme, i štiti od infekcija bešike.
Zašto je spanać tako lekovit?
Ovo je jedno od najsvestranijih i takođe veoma zdravih listova povrća. Spanać je takođe izvor nitrata, koji su prirodne hemikalije. Otvaraju krvne sudove, što poboljšava protok krvi i smanjuje stres na srcu. Spanać takođe smanjuje krvni pritisak.
Štiti od bolesti: Jedinjenja koja se nalaze u spanaću mogu smanjiti oksidativni stres, koji predstavlja neravnotežu antioksidanata i slobodnih radikala, ili štetnih supstanci koje oštećuju ćelije. Oksidativni stres povećava rizik od razvoja niza hroničnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes.
Ova jedinjenja takođe imaju pozitivan efekat na ekspresiju gena, ili „uključivanje“ određenih gena uključenih u zapaljenje i metabolizam. Konzumiranje više spanaća može zaštititi od hroničnih bolesti.
Smanjuje rizik od kognitivnog pada: Istraživanja tvrde da su ljudi koji su jeli jednu do dve porcije lisnatog zelenog povrća dnevno imali iste kognitivne sposobnosti kao i oni koji su bili 7,5 godina mlađi od njih.
Rabarbara ne treba potcenjivati
Da li znate da konzumiranje stabljika rabarbare smanjuje nivo takozvanog „lošeg“ holesterola (LDL). I ne samo to! Tanini sadržani u stabljikama rabarbare poboljšavaju varenje i zdravlje creva. Rabarbara je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju zatvora.
Jača kosti: Stabljike rabarbare su bogate vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u povećanju gustine kostiju i smanjenju rizika od preloma.
Brine o koži: Antioksidansi sadržani u rabarbari neće samo zaštititi od hroničnih bolesti, već će vam pomoći da izgledate mlađe. Promovišu proizvodnju kolagena, koji kožu čini čvršćom i glatkom.
Bori se protiv upale: Stabljike rabarbare sadrže antocijanine, jedinjenja koja im daju bogatu crvenu boju. Konzumiranje hrane bogate antocijaninima može pomoći u smanjenju upale i pružiti veću zaštitu od hroničnih bolesti kao što je dijabetes.
Poboljšava zdravlje jetre: Jedinjenja koja se nalaze u stabljikama rabarbare poboljšavaju zdravlje creva i mogu zaštititi jetru od oštećenja. Studije su pokazale da je uzimanje ekstrakta rabarbare povezano sa poboljšanim zdravljem jetre kod ljudi koji prekomerno piju alkohol.
Jača zdravlje srca: Antocijanini koji se nalaze u stabljikama rabarbare mogu ojačati srce smanjenjem upale i sprečavanjem ateroskleroze, sužavanja i očvršćavanja krvnih sudova.
Može zaštititi od raka: Pošto su stabljike rabarbare bogate antioksidansima, njihovo jedenje može pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka.
Jedinstveni maslačak
Ovo cveće ne samo da oduševljava oko svojom sunčanom žutilom, već je i veoma korisno ako ih jedete iznutra – da, da, možete jesti lišće, stabljike, pa čak i same cvetove.
Može delovati kao diuretik: Zbog visokog sadržaja kalijuma, ponekad se koriste za lečenje stanja kao što su hipertenzija (visok krvni pritisak) i kongestivna srčana insuficijencija.
Poboljšava varenje: Koristi se za lečenje probavne smetnje, zatvora i upale želuca i jetre. Maslačak takođe pomaže u ublažavanju mučnine. Takođe može da stimuliše proizvodnju žuči, tečnosti koju prirodno proizvodi jetra koja pomaže u razgradnji masti u ishrani tokom varenja.
Kiseljak ili štavelj
Ova biljka je verovatno poznata i vama. Ali da li znate sve njegove prednosti? Kiseljak je dobar izvor vlakana (100 g može da sadrži do 4 g vlakana.), koja promoviše zdravo kretanje creva i varenje.
Podržava zdrav vid: Jedna porcija sadrži preko 100% vitamina A, koji može podržati zdravlje očiju, imunološkog i reproduktivnog sistema.
Jača imuni sistem: Jedna porcija kiselice sadrži oko 80% vitamina C, koji pomaže u održavanju imuniteta. Vitamin C je takođe neophodan za rast i popravku tkiva i igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja organa.