Ukoliko vam je uklonjena žuč bilje pomaže da se ubrza oporavak nakon operacije
Osobe kojima je uklonjena žuč mogu da ubrzaju oporavak nakon operacije pomoću fitoterapije. I, naravno, pazite na ishranu jer postoje namirnice koje nisu poželjne.
Uklanjanje žučne kese, poznato kao holecistektomija, obavlja se iz nekoliko razloga, najčešće zbog prisustva žučnih kamenaca koji izazivaju bol ili druge komplikacije. Evo glavnih razloga zašto se žučna kesa uklanja: Žučni kamenci (holelitijaza), akutni ili hronični holecistitis, upala žučne kese, bilijarna diskinezija, polipi…
Sadržaj članka
Ako vam je uklonjena žuč bilje ubrzava oporavak
Uklanjanje žučne kese je obično bezbedan i učinkovit način za rešavanje problema povezanih sa žučnim kamencima i drugim bolestima žučne kese. Nakon uklanjanja žučne kese, jetra i dalje proizvodi žuč koja pomaže u varenju masti, ali žuč se više ne skladišti u žučnoj kesi. Većina ljudi može normalno živeti bez žučne kese, iako neki mogu iskusiti manje promene u probavi, kao što su mekša stolica ili potreba za češćim obrocima s manjim unosom masti. Važno je slušati preporuke i savete lekara.
Uklonjena žuč: Terapije za brži oporavak
Na koji način bilje može da pomogne saveruje prof. Vladimir Nikolajevič Višnjov, lekar i fitoterapeut. Od ovih lekovitih biljaka napravite smešu koja dugo može da se upotrebljava:
- Dva dela stabljike cikorije
- 0,2 dela cvetova smilja
- 0,2 dela plodova gujine trave
- Deo suručice
- Pola dela nane
- Deo islandskog lišaja
Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta. Pijte po trećinu čaše četiri-pet puta dnevno pre jela u kurama od po mesec-dva.
Prilikom redovne upotrebe nabrojane, a i mnoge druge lekovite biljke mogu da pomognu u lečenju jetre i gastrointestinalnog trakta. Njima treba dodati fermente koji pomažu varenje, biološke preparate i mineralne vode tokom jedne ili dve kure. To mora da preporuči lekar. I, naravno, treba da držite odgovarajuću dijetu.
Vodite računa o ishrani
U ishrani se preporučuju: beli i polubeli odstajao hleb ili dvopek, mladi nemasni sir i jogurt (kefir), nemasna mesa i ribe, maslinovo i suncokretovo ulje, krompir, šargarepa, celer, tikvice, karfiol, brokoli, spanać, oljušten paradajz, zatim kompoti, sokovi, pečeno voće, džem i marmelada u manjoj količini, mineralne negazirane vode i blagi čajevi, a od začina morska so, peršun, bosiljak, majčina dušica…
S druge strane, nepoželjni su: vruć hleb i peciva od integralnog zrna, masni sirevi, pržena i pohovana mesa, kobasice i riba iz konzerve, svinjska mast i majonez, pasulj, grašak, boranija, krastavci, rotkvice, kiseli kupus, beli i crni luk, potom sušeno i kandirano voće, orašasti plodovi, masni kolači i torte, alkohol, gazirana pića, jaka kafa i čajevi, a od začina biber, aleva paprika, senf, ren, alkoholno sirće…