Ciste na jetri: Šta treba da izbegavate i kako čajna mešavina može da pomogne
Ciste na jetri može izazvati više faktora kao što je zloupotreba alkohola, nepavilna ishrana i neka medicinska stanja. Čajne mešavine mogu da pomog...
Supruga i ja dugi niz godina imamo gastritis, pri čemu je kod mene kiselina pojačana, a kod nje je smanjen nivo. Preporučili su nam da se lečimo medom. Da li nam to može pomoći i kako pravilno sprovesti lečenje?
Ana i Nikola P. iz Valjeva
Savetuje Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i fitolog sa 25-godišnjim iskustvom
Pčelinji med je jedinstven prirodni proizvod koji pozitivno deluje na sluzokožu želuca. Redovnim uzimanjem meda normalizuje se sekretorna i motorna aktivnost želuca. Istraživanja su pokazala da on utiče na smanjenje lučenja želudačnog soka i njegove kiseline u slučaju hipertrofičnog gastritisa, ali i da povećava kiselost i količinu pepsina usled ahiličnog gastritisa.
* U slučaju pojačane kiseline i bolova lečenje medom u većini slučajeva efikasnije je od drugih lekovitih preparata.
Jedinstvenost meda kao lekovitog preparata ogleda se u tome što ga mogu koristiti ne samo osobe koje imaju problem s pojačanom kiselinom već i one sa smanjenim nivoom, sve do nule.
* Konzumiranjem meda jedan i po do dva sata pre jela SNIŽAVATE nivo kiseline želudačnog soka, a ujedno i lučenje pepsina. Uzimanjem meda neposredno pre jela PODIŽETE nivo kiseline u želucu.
Savet: Jedite med tri do četiri puta na dan, jer ukupna preporučena dnevna količina ne treba da bude veća od 150 g. Savetuje se ujutru i uveče po 30–40 g, a preko dana 50 g. Da biste ubrzali efekat i sprečili ponovnu pojavu gastritisa, terapija medom može se kombinovati s upotrebom lekova i fitoterapijom.
* Med se može rastopiti u prokuvanoj i prohlađenoj vodi (do 38 stepeni, jer u vrućoj vodi gubi lekovita svojstva): u toploj se med brzo apsorbuje, SMANJUJE kiselinu i ne razdražuje želudac; rastvoren u hladnoj vodi POVEĆAVA želudačnu sekreciju i iritira creva.
Lečenje: od jedan i po do dva i po meseca. Po potrebi, nakon dve nedelje možete ponoviti kuru. Koriste se različite vrste meda – livadski, lipov, od repice i druge vrste, koji vam najviše prija.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net