Kako ublažiti tegobe kolitisa: Pored ishrane može da pomogne i bilje
Ukoliko patite od kolitisa, važno je da pratite savete i smernice lekara. Ono što može da donese olakšanje je i adekvatna ishrana, kao i pojedini biljni čajevi.
Kolitis je medicinski termin koji se odnosi na zapaljenje debelog creva (kolona). Lekar pored lekova, obično savetuje i određeni način ishrane. Kao dopunska terapija kod kolitisa mogu da se korsite i biljni lekovi uz konsultaciju lekara.
Sadržaj članka
Kako ublažiti tegobe kolitisa?
Simptomi kolitisa mogu varirati u zavisnosti od tipa kolitisa i njegove ozbiljnosti, ali uopšteno obuhvataju sledeće:
- Bolovi u stomaku: Obično se javljaju u donjem delu stomaka i mogu biti grčevi ili konstantni bolovi.
- Dijareja: Može biti vodena, a ponekad sadrži krv ili gnoj.
- Krvava stolica: Prisustvo krvi u stolici može biti znak ulceracija u debelom crevu.
- Urgentna potreba za pražnjenjem creva: Česta potreba za pražnjenjem creva, koja može biti teško kontrolisati.
- Gubitak težine: Zbog smanjenog unosa hrane i apsorpcije hranljivih materija.
- Umor: Zbog hroničnog zapaljenja i gubitka krvi.
- Groznica: Posebno kod infektivnog kolitisa.
- Dehidracija: Zbog gubitka tečnosti kroz dijareju.
- Mučnina i povraćanje: Ponekad se javljaju, posebno kod teškog kolitisa.
Saveti za ishranu u slučaju kolitisa
Ishrana treba da bude raznovrsna, minimum šest porcija na dan, ali manjih. Ne smete se prejedati! Izbacite iz jelovnika svinjetinu, usoljenu i dimljenu, začinjenu, prženu i kiselu hranu. U periodu pogoršanja stanja jela obavezno treba da budu kuvana, pripremljena na pari, za početak čak i usitnjena.
Od mesa birati piletinu i govedinu. Preporučuje se da se da prednost toplim tečnim ili polutečnim jelima – supa, ragu, dobro skuvane kaše (heljdina, ovsena, pirinčana, griz). U ishranu uvrstite kiselomlečne namirnice: kiselu pavlaku, nemasni kefir, kiselo mleko, mleko, rendani sir. Smanjite uzimanje vlakana biljnog porekla. Beli hleb zamenite dvopekom.
Ruski naroni recepti
Primenjujte po izboru, sve biljke treba da su suve i usitnjene.
Plodovi i listovi maline
Četiri kašike plodova i listova maline prelijte sa pola litra vode. Ostavite 30 minuta, pa procedite. Pijte po pola čaše tri puta na dan pre jela. Kura u ovom receptu kao i drugima koji slede – ukoliko nije drugačije naznačeno – do poboljšanja stanja.
Kiprovina
Kašiku kiprovine (ivan-čaj) prelijte šoljom proključane vode. Ostavite 45 minuta, pa procedite. Pijte u toku dana, podeljeno na četiri jednaka dela, 30 minuta pre jela.
Kora lubenice
Uzmite 100 g osušene kore lubenice prelijte sa pola litra vode. Ostavite da odstoji 40 minuta, a zatim procedite. Pijte četiri puta na dan po pola čaše.
Kamilica
Tri kašike cvetova kamilice potopite u 750 ml proključale vode, pa procedite. Dodajte 80 g meda, promešajte. Popijte iz tri puta u toku dana. Kura 30 do 45 dana. Može se ponoviti nakon dve nedelje.
Koren cikorije
Kašičicu korena cikorije prelijte šoljom proključalog mleka. Ostavite 30 minuta. Pijte po četvrtinu šolje četiri puta na dan.
Laksativno sredstvo (u slučaju zatvora)
Dve kašike plodova čička uveče prelijte u termosu sa 400 ml proključale vode i ostavite na sedam-osam sati. Zatim procedite i pijte toplo po četvrtinu čaše tri-četiri puta na dan 30 minuta pre jela.