Nadutost je simptom i stanje koje je veoma neprijatno. Prirodni lekovi za nadutost će vam pomoći da se rešite neprijatnog osećaja.
Nadutost je predstavlja nakupljanje gasova u crevima. Ovo je potpuno prirodan proces i svaka osoba prolazi kroz to svakodnevno. Međutim, kada se prekomerna nadutost često javlja i bude praćeno neprijatnim zvucima što može ometati normalno funkcionisanje i život ljudi.
Razlozi za razvoj nadutosti mogu biti različiti. Glavni uzrok je nedostatak enzima koji uzrokuje da nesvareni ostaci hrane uđu u donje delove digestivnog trakta. Ostaci tamo počinju da trunu i fermentiraju uzrokujući gasove u crevima.
Celer
Tri kašike suvog isitnjenog lišća celera (šest kašika svežeg) prelijte litrom ključale vode. Procedite i pijte po jednu kašiku tri-četiri puta dnevno pre jela. Ovaj odvar oslobađa od gasova i poboljšava rad želuca i creva.
Velika bokvica
Dve kašike isitnjenog lišća velike bokvice stavite u termos i prelijte sa dve šolje ključale vode. Uzimajte po 100 ml četiri puta dnevno 30 minuta pre jela, a posle jela – po dve tablete aktivnog uglja.
Korijander
Seme korijandera izgnječite u avanu. Jednu kašiku prelijte šoljom ključale vode i držite na tihoj vatri dva-tri minuta, ostavite da odstoji 15 minuta pa procedite. Pijte po četvrtinu čaše pre svakog obroka.
Pelin
Jednu kašiku suvog isitnjenog pelina prelijte čašom ključale vode, kuvajte deset minuta pa ostavite da odstoji jedan sat. Potom procedite i pijte po kašiku-dve toplog odvara dnevno (možete dodati med).
Mirođija
Dve kašike mešavine od semena mirođije, kamilice i nane (u jednakim delovima) prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da odstoji 30–40 minuta pa procedite. Pijte po jednu čašu ujutru natašte i uveče pred spavanje.
Kamilica
Dve kašike suvog cveta kamilice prelijte sa pola litre ključale vode. Ostavite pola sata, potom procedite i dodajte litar prethodno pripremljene tople kuvane vode. Sve to stavite na stomak.
Držite dijetu
Povećano stvaranje gasova izazivaju namirnice poput belog kupusa, mahunarki, crnog luka, rotkvica, mleka i krompira.
Mleko zamenite kiselomlečnim proizvodima.
Jedite manje svežeg hleba, bolje jučerašnji ili osušeni.
Pijte više vode, ali ne tokom jela, nego sat-dva posle ili 10–20 minuta pre obroka.
Ograničite slatkiše, odustanite od gaziranih napitaka.
Dodajte u jela trave i začine koji smanjuju stvaranje gasova: mirođiju, peršun, komorač, đumbir, seme kardamoma i kima, lekoviti miloduh, baštenski ili planinski čubar, pelin.
Gimnastika protiv nadutosti
Natašte uvlačite stomak. Stanite pravo ili sedite na pod u turski sed. Telo je blago nagnuto napred, dlanovi su na kolenima. Posle punog udaha polako uvlačite stomačni zid, a s izdahom podižite dijafragmu, maksimalno uvlačeći unutrašnjost. Ponovite to pet do deset puta.
Dobro se protegnite ujutru dok ležite u postelji, savijte noge u kolenima, pritisnite ih rukama uz stomak, zatim podignite noge uvis i polako spustite. Uradite to deset puta.
Masirajte stomak kružnim pokretima od pupka u smeru kazaljke na satu.
Pravite čučnjeve široko razmaknutih nogu, a pretklone dodirujući rukama pod: ako možete – puzite po podu kao izvidnik.