Tunjevina: Jela od najkorisnije ribe

by | 21.05.2018

Među ljubiteljima ribe i morskih plodova neobično je popularna tuna. Takvu popularnost zaslužila je zahvaljujući svom neobičnom ukusu. Upravo je on i doveo do toga da se prilikom konzerviranja u tunjevinu dodaje veoma malo soli – jer ona je dobra i sama po sebi.

Tunjevina i zdravlje

Sem toga, tuna skoro da ne sadrži štetne materije, a konzervisanjem na čudan način zadržava sve korisne supstance, kojih, uzgred rečeno, ima mnogo! Tunjevina je bogata vitaminima i fosforom, a sadržaj kalijuma i natrijuma u njoj je najoptimalniji. Pored toga, ova riba je izvor jedinstvenih prirodnih omega-3 masnih kiselina, koje za 50% smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšavaju funkcionisanje mozga, vid, predstavljaju protivupalno sredstvo, doprinose smanjenju težine i, prema mišljenju nekih naučnika, sprečavaju razvoj nekih vrsta raka. Upotrebom tunjevine podiže se nivo dobrog holesterola i obogaćuje organizam kalcijumom i vitaminom D, a snižava nivo triglicerida, koji predstavljaju glavni oblik gomilanja masnih kiselina u organizmu, te u preteranoj količini mogu da mu nanesu štetu. I, na kraju, tunjevina čini čoveka sitim isto kao i meso, a može se i spremati poput njega – pržiti, kuvati, zapeći.

PASULj S TUNjEVINOM
POTREBNO: 800 g pasulja, ulje, sirće, 100–150 g tunjevine u ulju, majonez, 2 tvrdo kuvana jaja, peršun
PRIPREMA: Pasulj skuvajte u posoljenoj vodi, properite pod mlazom protočne hladne vode, procedite i prohladite. Začinite uljem i sirćetom, stavite u posudu za salatu, prekrijte tunjevinom iseckanom na komade i pažljivo izmešajte. Pre serviranja ukrasite majonezom, komadićima jaja i peršunom.

ISPROBAJTE I… Hit marinada: Riba u šećeru

ŠNICLE OD KROMPIRA S TUNjEVINOM
POTREBNO: 6 krompira, 4 pera mladog luka, 400 g tunjevine u ulju, 1 kašika peršuna, 2 kašike mirođije, 25 g maslaca, suncokretovo ulje za prženje
PRIPREMA: Očistite krompir i isecite ga na krupne komade. Prelijte vodom i stavite da proključa, pa kuvajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Odlijte svu vodu, izgnječite krompir u pire i dodajte maslac. Posolite i pobiberite. Dodajte sve ostale sastojke i formirajte kuglice, blago ih spljoštite i uvaljajte u brašno. Zagrejte oko 150 ml suncokretovog ulja u tiganju na srednjoj vatri. Propržite šnicle dva-tri minuta sa svake strane, dok ne budu zlataste boje. Stavite ih na salvete da se ocede. Servirajte s komadićima limuna i zelenom salatom.

Članak se nastavlja posle reklama

TUNjEVINA S MASLINAMA
POTREBNO: 4 parčeta tunjevine, 100 g maslaca ili biljnog ulja, 2 kašike paradajz-pirea, malo brašna, 1 glavica luka, 2 kašičice maslina, so
PRIPREMA: Pripremite ribu, pecite je u ulju dok se ne pojavi rumena korica, pa posolite. Napravite sos od paradajza: zagrejte paradajz-pire u tiganju, dodajte malo vode ili brašna rastvorenog u bujonu. Odvojeno ispržite sitno iseckan luk. Spojte paradajz-sos s lukom i zagrevajte dok se ne zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu. Ribi dodajte sos od paradajza i masline iseckane na četiri dela. Ostavite na tihoj vatri 30 minuta. Servirajte kad se sos zgusne.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

Članak se nastavlja posle reklama

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs