Šta da jedete kada imate divertikularnu bolest? Hrana koja neće razbuktati simptome

by | 27.06.2024
Šta da jedete kada imate divertikularnu bolest? Hrana koja neće razbuktati simptome

Ako imate divertikularnu bolest smanjenje upale je ključno, ali je takođe važno imati preventivni plan ishrane. Pogledajte koje namirnice su poželjene u slučaju ove tegobe.

Dijagnoza divertikularne bolesti može izazvati mnogo pitanja i zabrinutosti. Šta smete da jedete? Da li postoje namirnice koje treba izbegavati? Da li će vaši simptomi nestati sami ili ćete se tako osećati zauvek?

Šta da jedete kada imate divertikularnu bolest?

Traženje odgovora može biti jednako zbunjujuće. Sa mnogo dezinformacija i mitova o razlikama između divertikuloze i divertikulitisa, odakle uopšte početi?

Kada imate divertikulozu, na unutrašnjoj sluznici creva i debelog creva formiraju se male kesice ili džepovi. Ovi džepovi, nazvani divertikuli, su relativno bezopasni sami po sebi. Možete ih zamisliti kao pege ili oznake na koži. Obično nisu problem osim ako se ne iritiraju ili zaraze – a kada se to dogodi, to se zove divertikulitis.

Kada se ovi džepovi inficiraju ili povrede, to može izazvati nastanak upale unutar tih džepova koji se zatim mogu proširiti na druga područja vašeg debelog creva. Tokom ovih napada, javljaju se sledeći simptomi:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Grčevi u stomaku
  • Bol ili osetljivost u tom području
  • Otok
  • Nadimanje
  • Zatvor ili dijareja

Moguće je imati divertikulozu bez razvoja divertikulitisa. Dakle, ključ za sprečavanje napada je da se pobrinete da vaša ishrana ne izazove dodatnu upalu ili povredu kada imate divertikulozu. A kada imate upalu zbog divertikulitisa, vaša ishrana bi trebalo da se promeni kako biste smanjili ozbiljnost simptoma i omogućili da se creva oporave.

Hrana koju treba da jedete kada imate divertikularnu bolest

Kada imate divertikulitis, ti džepovi u crevnom zidu su uznemireni, upaljeni i možda čak inficirani. Cilj je smanjiti promet u gastrointestinalnom traktu tako da ga ništa drugo ne iritira. Smanjenje vlakana u ishrani pomaže u tome.

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom izbijanja divertikulitisa, vaš lekar može preporučiti odmor, antibiotike i ili bistru tečnu ili ishranu sa niskim sadržajem vlakana kako bi se vaše debelo crevo moglo odmoriti i oporaviti dok buktinja ne prođe.

Ako je upala divertikulitisa ozbiljna ili zahteva operaciju, vaš lekar može preporučiti bistru tečnu dijetu. Posle dan ili dva prelazite sa bistre tečnosti na ishranu sa malo vlakana. Na čistoj tečnoj dijeti možete jesti:

  • Bistre čorbe (ne supe)
  • Kafa i čaj bez mleka ili kreme bez mleka
  • Bistri sokovi bez pulpe kao što su sok od jabuke i brusnice
  • Obična voda
  • Dijeta sa malo vlakana za divertikulitis

Za blaže slučajeve pojave divertikulitisa, jedite ishranu sa malo vlakana. Ishrana sa malo vlakana ograničava unos vlakana na između 8 i 12 g vlakana, u zavisnosti od težine napada.

Dobre opcije hrane sa malo vlakana uključuju:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Žitarice: Ljubitelji bele testenine i belog hleba, radujte se! Ovo su dobre opcije sa malo vlakana, zajedno sa belim pirinčem i belim krekerima.
  • Skrobovi sa niskim sadržajem vlakana: Krompir bez kore može biti na meniju. Zgnječite ih, ispecite ili ispecite.
  • Proteini: Birajte belance, tofu, meso ili morske plodove. Trebalo bi da bude mekano, tako da najbolje funkcionišu iseckana piletina, nemasna mlevena ćuretina i meka pečena riba.
  • Voće: Budite oprezni, jer voće ima puno vlakana. Dobre opcije uključuju konzervirano voće kao što su breskve ili kruške, sos od jabuke, zrele banane i dinje.
  • Mlečni proizvodi: Mladi sir i grčki jogurt su pravi pobednici ako se oporavljate od upale. Oni su bogati proteinima, kalcijumom i drugim hranljivim materijama i nemaju vlakna.

Hrana koju treba izbegavati kod divertikulitisa uključuje opcije bogate vlaknima kao što su:

  • Integralne žitarice
  • Voće i povrće sa korom
  • Orasi i semenke
  • Pasulj
  • Kokice

Želećete da pratite ovu dijetu sa malo vlakana dok simptomi divertikulitisa ne nestanu. Posle toga će vas lekar savetovati da postepeno povećavate unos vlakana tokom nekoliko dana do nedelja kako biste izbegli zatvor i nadimanje.

Cilj je da se vratite na ishranu bogatu vlaknima kako biste smanjili rizik od budućih napada divertikulitisa. Ali ako se ne osećate bolje u roku od nekoliko dana, razgovarajte sa svojim lekarom.

OcsanaDen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs