Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni.
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova kaže da jerebika sadrži mnogo minerala, vitamina i antioksidanata, koji pozitivno utiču na zdravlje.
Sadržaj članka
Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Jarebika (Sorbus aucuparia) sadrži ogromnu količinu vitamina koji pružaju sveobuhvatnu podršku telu. Samo 100 g ovih svetlih bobica sadrži dnevnu potrebu za vitaminom C, kao i vitaminima A, E, grupama B i K. Jarebika sadrži i korisne mikroelemente: magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, kalcijum i druge. Najčešći način korišćenja jarebike je u vidu čaja, sirupa, tinkture ili kao dodatak jelima. Plodovi se obično beru nakon prvih mrazeva jer tada gube deo svoje gorčine.
Kako deluje jarebika na organizam?
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i antioksidanata, jarebika može podržati imunološki sistem i smanjiti rizik od prehlada i infekcija. Osim toga, koristi se kao prirodno sredstvo za smanjenje upala, kako u unutrašnjim organima, tako i u zglobovima kod reumatskih oboljenja.
Zahvaljujući organskim kiselinama, jarebika podstiče proizvodnju želudačnog soka. Osim toga, njeno ulje nežno obavija zidove želuca i creva, što ublažava simptome gastritisa i peptičkih čireva. Ova bobica je takođe bogata antioksidansima koji štite krvne sudove i srce od oštećenja, što takođe poboljšava krvni pritisak.
Redovno uključivanje jarebike u ishranu pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, normalizaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Jarebika može pospešiti izbacivanje viška tečnosti iz organizma, što je korisno kod zadržavanja vode, otoka i problema sa bubrezima.
Kome se savetuje oprez?
Ovo bobičasto voće treba sa oprezom da konzumiraju oni koji imaju problema sa funkcionisanjem žučne kese, urolitijazom ili povećanom individualnom netolerancijom na ovaj proizvod.
Sirup od jarebike za jačanje imuniteta
Ovaj sirup je bogat vitaminom C i odličan je za jačanje imuniteta, posebno tokom hladnijih meseci.
Sastojci:
- 500 g plodova jarebike
- 500 g meda ili šećera
- 1 litar vode
Priprema: Skuvajte plodove jarebike u vodi na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju (oko 20 minuta). Procedite tečnost i dodajte šećer ili med. Kuvajte dok se ne zgusne (oko 30-40 minuta). Sipajte u staklene flaše ili teglice. Uzimate po jednu kašiku dnevno, posebno u sezoni prehlada i gripa.