Principi ishrane za visok holesterol u krvi: Sledite ove savete i držite stvari pod kontrolom
Visok holesterol u krvi je čest problem kod ljudi starijih od 40 godina. Zbog toga su mnogi zainteresovani za pitanje kako to vratiti u normalu prirodnim putem. Krenite od ishrane.
Holesterol je građevinski materijal za ćelije, pa je telu potreban. Najveći deo proizvodi jetra, a deo koji nedostaje uzima se iz hrane koja dolazi. Visok holesterol, posebno povišeni nivoi LDL (lipoproteina niske gustine), može značajno povećati rizik od različitih zdravstvenih problema. Razumevanje rizika i kako upravljati nivoima holesterola je ključ za očuvanje zdravlja.
Sadržaj članka
Šta uzrokuje visok holesterol u krvi?
Glavni razlozi koji utiču na povišen holesterol u krvi su sledeći:
- Oboljenje jetre: Prilično redak slučaj, ali se javlja u medicinskoj praksi.
- Nezdrava ishrana: Prekomerni sadržaj štetnih materija u konzumiranim prehrambenim proizvodima.
- Sedentarni način života: Manjak fizičke aktivnost način života.
- Nezdrave navike: Šrekomerno pijenje alkohola, zavisnost od pušenja.
- Prekomerna težina i gojaznost.
- Hipertenzija ili naslednost.
Način ishrane kada je visok holesterol u krvi
Nivo holesterola se može odrediti uzimanjem testa krvi u medicinskoj klinici. Ako je povišen, onda je za sprečavanje bolesti kardiovaskularnog sistema potrebno pratiti posebnu ishranu sa nizom principa:
- Jedite češće, a manje porcije.
- Dnevni unos soli se smanjuje na 5 g.
- Pijte 1,5 litara vode dnevno.
- Alkohol je strogo zabranjen u ishrani (suva crvena vina su prihvatljiva, ali ne više od ½ čaše dnevno).
- Svakodnevno jedite povrće i voće.
- Ishrana ne bi trebalo da uključuje pečene i konditorske proizvode.
- Sadržaj masti mlečnih i fermentisanih mlečnih proizvoda ne bi trebalo da prelazi 2%.
- Za kuvanje, recepti se biraju tako da se što više isključuju biljne masti, ostavljajući samo biljne masti.
- Preporučljivo je kuvati svu hranu na pari peći u rerni. Prženu ili dimljenu hranu treba izbegavati.
Dozvoljena i zabranjena hrana
Za dijetu postoji lista dozvoljenih i zabranjenih namirnica koje se moraju poštovati. Ako imate visok nivo holesterola u krvi, trebalo bi da izbegavate:
- Pekarske proizvode od rafinisanog brašna
- Mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti.
- Žumance.
- Kobasice i masni proizvode.
- Lignje.
- Masne sosove uključujući majonez.
- Čokolada, slatki deserti i razne vrste krema.
Dozvoljena hrana sadrži puno biljnih masti i vlakana. Ovi proizvodi uključuju:
Hleb i testenine od mekinja.
Biljna ulja (sa izuzetkom palminog ulja).
Povrće i voće.
Nemasni proizvodi od mesa i ribe.
Mahunarke i pasulj.
Orasi.
Luk i beli luk kao začini.
Mlečni proizvodi sa smanjenim sadržajem masti.
Biljni čajevi.
Sveže ceđeni sokovi od povrća ili voća.