Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Svima je poznato da je ishrana veoma važna za naše zdravlje i stoga je veoma važno šta unosimo u sebe. Namirnice za zdravlje i dugovečnost su lako dostupne, a učiniće mnogo za vaš organizam.
Poznata je izreka Hipokrata: „Mi smo ono što jedemo“ i mnogo puta je to dokazano. Ishrana je veoma važan deo čovekovog života i njegovog zdravlja. Međutim, u današnje vreme zbog ubrzanog načina života, ne hranimo se najzdravije. Visoko obrađena hrana sa mnogo aditiva koju konzumiramo, može izazvati gojaznost i povećati rizik od razvoja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.
Sadržaj članka
Zdrava ishrana ne zahteva uvek nešto skupo i egzotično. Često ljudi nisu upoznati sa lekovitim i korisnim svojstvima povrća i voća koje nam je nalazi nadohvat ruke. Ove namirnice mogu ojačati naš imunitet, zaštititi nas od ozbiljnih bolesti i produžiti život.
Ovo povrće podrazumeva kupus, prokulice, brokoli i karfiol. Ove namirnice su veoma bogate hranljivim materijama, ali su jedinstvene u tome što pomažu funkcionisanje hormonskog sistema i što aktiviraju određene mehanizme detoksikacije našeg tela. Osim toga, one uspešno suzbijaju rast potencijalno kanerogenih ćelija.
Da biste izvukli najbolje iz ovog povrća, dobro ga sažvačite ili konzumirajte iseckano, a od njih možete iscediti i sok.
Orasi, indijski orasi i bademi su odličan izvor zdravih masti, biljnih proteina, vlakana, antioksidanata i minerala. Iako su dosta kalorični, oni mogu brzo da zasite apetit, pa mogu biti korisni i kod mršavljenja. Oni imaju nizak glikemijski indeks što ih čini pogodnim za dijabetičare, a ako ih redovno konzumirate, oni mogu pomoći i u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Ove namirnice za zdravlje i dugovečnost uključuju zelenu salatu, kopar, ajsberg salatu, spanać, celer i rukolu. One sadrže antioksidante, folnu kiselinu, ali i luzein i zeaksantin koji su veoma korisni za zdravlje očiju. Redovna konzumacija lisnatog povrća smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa i nekoliko vrsta raka.
Čia seme, laneno seme, seme bundeve, konoplje i susam sadrže zdrave masti, minerale i antioksidante. Čia semenke i laneno seme su posebno bogate omega-3 masnim kiselinama i lignanima koji štite od raka dojke. Semenke susama su bogate vitaminom E i kalcijumom, a semenke bundeve su posebno bogate cinkom. Za maksimalnu korist, sunockretovo seme je najbolje konzumirati sirovo.
Maline, jagode i borovnice su bogate antioksidantima i posebno su korisne za kardiovaskularni sistem. Svakodnevno jedenje ove vrste voća pomaže u snižavanju krvnog pritiska, nivoa holesterola i štiti ćelije tela od oksidativnog stresa.
Ovde spadaju pasulj, sočivo, slanutak i grašak. Svakodnevna konzumacija mahunarki pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, kontroli apetita i zaštiti raka od creva. Pasulj i druge mahunarke su bogate skrobom i hranljivim materijama i zahvaljujući tome što se sporo probavljaju, nivo šećera u krvi se povećava u malim količinama nakon jela. Takođe, one vas dugo drže zasićenim.
Nar je jedinstveno voće. Oni sadrže supstancu punikalagin koja se ne nalazi nigde drugde. Ima snažna antioksidativna svojstva, a ova supstanca štiti od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava zdravlje mozga i pamćenje, a takođe štiti i od raka.
Različite vrste pečuraka takođe spadaju u namirnice za zdravlje i dugovečnost. One sadrže supstance koje imaju protivupalna svojstva. One povećavaju aktivnost imunih ćelija, sprečavaju oštećenje DNK i usporavaju ćelije raka. Na primer, šampinjoni su posebno efikasni u prevenciji raka dojke.
Napomena: Nemojte jesti pečurke sirove jer sadrže potencijalno štetnu supstancu, agaritin, koji se neutrališe tokom termičke obrade.
Pardajaz je pun vitamina C i E. On sadrži likopen, beza-karoten i antioksidativne flavonoide. Likopen pomaže u prevenciji raka prostate, štiti kožu od ultraljubičastog zračenja i pomaže zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Ovo verovatno nije iznenađujuće. Povrće iz porodice luka sadrži supstance koje jačaju imuni i kardiovaskularni sistem i štite od raka i dijabetesa. Ovo uključuje i organska jedinjenja sumpora koja sprečavaju rast kanergoenih ćelija. Luk je takođe bogat flavonoidima koji imaju protivupalna svojstva.