Masna jetra: Put do zdravlja kroz ishranu – meni za 10 dana. Dozvoljena i zabranjena hrana

by | 07.03.2024
Masna jetra: Put do zdravlja kroz ishranu - meni za 10 dana. Dozvoljena i zabranjena hrana

Masna jetra je stanje koje se mora držati pod kontrolom. Zato je izuzetno važna i ishrana. Donosimo vam spisak dozoljenih kako i zabranjenih namirnica kako biste povoljšali zdravlje  ovog organa.

 

U slučaju hepatoze veoma je važno pridržavati se posebne dijete. Na kraju krajeva, ova bolest utiče na organ koji je odgovoran za čišćenje ljudskog tela od toksina. Ako je jetra nefunkcionalna to dovodi do trovanja organizma.

Šta je masna jetra i zašto je važna ishrana?

Masna jetra, poznata i kao hepatoza jetre ili steatoza, je stanje u kojem se u jetri nakuplja više masti nego što je normalno. Ovo stanje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući prekomernu konzumaciju alkohola, gojaznost, dijabetes, visok nivo holesterola ili triglicerida, kao i neki lekovi.

Članak se nastavlja posle reklama

Masna jetra može biti bezopasna i neprimetna, ali u nekim slučajevima može dovesti do upale jetre, oštećenja jetre ili ciroze jetre ako se ne leči. Dijagnoza se obično postavlja putem ultrazvuka, CT skeniranja ili biopsije jetre. Lekar može preporučiti promene u ishrani, vežbanju ili lekovima kako bi se upravljalo masnom jetrom.

Masna jetra: Važnost ishrane

Dijeta za masnu jetru uključuje podeljene obroke sa malim porcijama. Usmeren je na podsticanje peristaltike creva i lučenja žuči zbog visokog sadržaja dijetetskih vlakana.

Članak se nastavlja posle reklama

Ova dijeta se odlikuje nizom namirnica sa niskim sadržajem kuhinjske soli, holesterola i vatrostalnih masti. Potpuno izbegavajte sladoled, dimljeno meso, konzervisanu hranu, sveže pecivo, prženu hranu i prva jela u jakim čorbama. Prilikom izbora hrane preporučuje se da se daje prednost vegetarijanskim jelima.

Ako imate masnu jetru, u kuvanju možete koristiti sve vrste proizvoda od žitarica. Povrće predstavlja širok spektar – može se peći i kuvati, dinstati i pripremati u raznim tepsijama. Dobar je pire i od svežeg i od kuvanog povrća.

Dijeta za masnu jetru uključuje jela i mlečne proizvode. To su mlečne supe, pečeni kolači od sira, nisko-masni kalcinisani sir i pavlaka, fermentisano pečeno mleko i jogurt. Prihvatljivo je jesti jaja u obliku parnog omleta. Što se tiče ribe, bolje je peći ili kuvati na pari.

Ljubitelji deserta sa masnom jetrom mogu sebi priuštiti puding od jabuka i suvo voće – natopljene suve šljive, suve kajsije i kajsije. Ali treba izbegavati grožđe, lubenice, banane i dinje, jer ovo voće ima visok glikemijski indeks.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imate masnu jetru, preporučuje se da pratite ishranu i izbegavate određene namirnice koje mogu negativno uticati na vašu jetru. Evo opštih preporuka:

Namirnice koje mogu da se koriste

Povrće: Većina povrća, posebno zeleno lisnato i crveno povrće, bogato je antioksidansima i vitaminima.
Voće: Bobičasto voće, agrumi, jabuke, kruške – bogate vlaknima i vitaminima.
Žitarice: Cela zrna kao što su smeđi pirinač, ovsena kaša i heljda.
Proteini: Riba, piletina, jaja, tofu i drugi nemasni izvori proteina.
Zdrave masti: Orasi, semenke, avokado i maslinovo ulje.
Tečnosti: Voda, zeleni čaj i sveže ceđeni sokovi bez šećera.

Izbegavajte ili ograničite

Zasićene masti: Palmino i kokosovo ulje i masno meso.
Prerađena hrana: Brza hrana, čips, gazirana pića i slatkiši.
Šećer i slatki proizvodi: Čokolada, bombone i gazirana pića.
So: Izbegavajte slane grickalice i jako slanu hranu.
Alkohol: Ograničite unos ili potpuno izbegavajte alkohol.

Ove proizvode možete umereno da konzumirate

Kafa i čaj: Umerena konzumacija kafe i zelenog čaja može biti bezbedna.
Mlečni proizvodi: Odabrani proizvodi mogu da se konzumiraju, ali birajte opcije sa niskim sadržajem masti.
Meso: Odaberite nemasne izvore proteina kao što su piletina i riba. Crveno meso je bolje ograničiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Masna jetra – meni za 10 dana

Imajte na umu da je pre nego što započnete bilo kakvu dijetu za masnu jetru, važno da dobijete savet od lekara ili nutricioniste koji je specijalizovan za bolesti jetre.
Opšte preporuke o ishrani koje mogu pomoći u ublažavanju stresa na jetri. Zapamtite da je svako telo jedinstveno i važno je pratiti svoje zdravlje i reagovati na sve promene.

1. dan

Doručak: Omlet od jaja sa povrćem, tost od celog zrna i nemasni jogurt.
Ručak: Pileća supa sa povrćem, pire krompir i zelena salata.
Večera: Pohovana riba sa limunom i začinskim biljem, kinoa i povrće kuvano na pari.

2. dan

Doručak: Ovsena kaša sa bobicama, medom i jabuka.
Ručak: Pirjana pileća prsa, heljda i svež krastavac.
Večera: Dinstano teleće meso sa lukom i začinskim biljem, pire krompir i sveža salata.

3. dan

Doručak: Jogurt sa medom i orasima, tost od celog zrna.
Ručak: Heljda sa povrćem, pečena pileća prsa i svež paradajz.
Večera: Tunjevina na žaru, kinoa i povrće kuvano na pari.

4. dan

Doručak: Mladi sir sa bobičastim voće i medom, banana.
Ručak: Supa od svežeg povrća, pirinčani rezanci sa pilećim prsima i svež krastavac.
Večera: Pohovani škampi sa belim lukom i začinskim biljem, pire krompir i sveža salata.

5. dan

Doručak: Zeleni smuti (spanać, banana, jabuka, voda).
Ručak: Pečena pileća krilca, kinoa i svež paradajz.
Večera: Dinstani riblji kotleti, pire krompir i povrće na pari.

6. dan

Doručak: Kaša od heljde sa orasima i medom, jabuka.
Ručak: Juneći gulaš sa lukom i začinskim biljem, pirinač i svež krastavac.
Večera: Pohovana riba sa limunom, kinoa i povrće kuvano na pari.

7. dan

Doručak: Tart od mladog sira i bobičastog voća, banana.
Ručak: Supa od povrća sa piletinom, pire krompir i svež paradajz.
Večera: Škampi na žaru, kinoa i sveža salata.

8-10. dan

Ponavljajte jelovnik od 1-3 dana ili koristite recepte koje vaš organizam dobro podnosi i ne opterećuju jetru.

Takođe je važno da pijete dovoljno vode, izbegavate masnu i brzu hranu, alkohol, kao i da smanjiti unos soli. Obavezno uzimajte lekove koje vam je preporučio lekar i pratite reakciju vašeg tela na promene u ishrani.

Recept za super zdrav smuti za podršku jetri

Sastojci:

  • 1 velika zrela banana
  • 1/2 šolje bademovog ili kokosovog mleka (bez dodanog šećera)
  • 1/2 šolje heljdine kaše (kuvane i ohlađene)
  • 1 kašičica meda (opciono)
  • 1 kašičica kurkume (ima antiinflamatorna svojstva)
  • 1 kašičica đumbira (sadrži antioksidanse i antiinflamatorne agense)
  • Sok od pola limuna (bogat vitaminom C, pomaže jetri)
  • 1/2 kašičice cimeta (pomaže u kontroli šećera u krvi)
  • 1 kašičica čia semenki (bogata antioksidansima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama)
  • Malo sveže nane ili peršuna za ukras

Priprema: Stavite sve sastojke u blender. Sameljite ih dok ne dobijete glatku smesu. Probajte smuti i po želji dodajte med. Poslužite u čaši i ukrasite svežom nanom ili peršunom.

Recept za super zdrav smuti za podršku jetri

Recept za super zdrav smuti za podršku jetri

Ovaj smuti sadrži mnogo korisnih sastojaka koji mogu podržati zdravlje jetre i opšte blagostanje. Bogat je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, koji mogu pomoći u poboljšanju varenja i podržavanju funkcije jetre.

 

Zapamtite da je umerenost važna u svakoj ishrani, pa konzumirajte ovaj smoothie u razumnim količinama iu kombinaciji sa zdravim načinom života.

LightFieldStudios; Ravsky / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs