Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ječmena prekrupa, od koje se pravi brašno, sadrži veliku količinu vitamina i mikroelemenata nezamenjivih u slučaju ateroskleroze, infarkta miokarda, hipertenzije, ishemijske bolesti srca, raznih oblika poremećaja srčanog ritma, anemije, gastrointestinalnih porenećaja (meteorizam, dijareja, gastritis, posebno onaj sa smanjenom kiselinom). U slučaju gojaznosti, ječmeno brašno doprinosi normalizaciji metabolizma ugljenih hidrata i masti, potpomaže čišćenje creva i pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma.
NAČIN PRIPREME
Neočišćeno ječmeno zrno isperite ključalom vodom i potopite na 24 do 36 sati. Vodu menjajte svakih sedam sati. Zatim zrna stavite između dva sloja pamučne tkanine nakvašene toplom vodom, pa to ubacite u staklenu ili emajliranu posudu. Poklopite i ostavite da odstoji dva-tri dana na tamnom mestu, na temperaturi od 18 do 20 stepeni Celzijusa. Jednom dnevno kvasite vodom gornji sloj tkanine, a zrna provetravajte dvadesetak minuta. Kada se pojave izdanci, isperite zrna ključalom hladnom vodom dva-tri puta.
Potom ih prelijte hladnom vodom (u odnosu 1 : 2), pa ih isitnite u blenderu, procedite kroz gazu i dobro ocedite. Dobijenu tečnost iskoristite kao mleko za podmlađivanje kože, ili je ubacite u kupku.
Droždinu osušite na sobnoj temperaturi. To i jeste brašno.
ZA MRŠAVLjENjE
Pola sata pre doručka, natašte pojedite dve kašičice ječmenog brašna uz čašu vode. Za doručak i večeru jedite bilo šta s dodatkom ječmenog brašna – najmanje pet kašika dnevno.
ZATVOR
Dve kašičice suvog ječmenog brašna pojedite pola sata pre jela uz čašu vode. Za doručak uzmite bilo koje jelo s dodatkom ječmenog brašna. Jedite najmanje četiri kašike suvog brašna dnevno.
ANEMIJA, ATEROSKLEROZA, POSTINFARKTNO STANjE
Svako jelo od ječmenog brašna, ili nilo šta s njegovim dodatkom (najmanje pet kašika dnevno).
Kaša: tri kašike ječmenog brašna prelijte ključalom vodom, ali tako da ga samo prekrijete. Kad nabubri, bršanu dodajte puter, med, orašaste plodove ili suvo voće.
Šnicle: 200 g ječmenog brašna ostavite da proključa s tri kašike ključale vode ili bujona. Zatim dodajte tome pola čaše biljnog ulja, tri jajeta, sitno iseckanu glavicu crnog luka i dva isitnjena čena belog luka. Umesite male šnicle i ispecite ih na ulju.
Čaj: kašiku do dve ječmenog brašna prelijte s pola čaše tople vode i ostavite to da proključa. Izmešajte sve s pola čaše jakog čaja. Ponovo ostavite da proključa, a zatim dodajte pola litra mleka ili pavlake, Pustite da odstoji deset minuta. Popijte tokom dana.
Vitaminski koktel: pola kašičice ječmenog brašna izmešajte s čašom kefira/jogurta. Pijte po čašu dva-tri puta dnevno.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net