Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Da biste sprečili rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, trebalo bi da prilagodite ishranu. Saznajte zašto je važan unost tečnosti i šta bi od omiljenih napitaka trebalo da izbegavate.
Ishrana je veoma važna za sveukupno zdravlje. Tema ovog teksta je stvaranje krvnih ugrušaka i povezanosti sa hranom. O tome govori Natalija Denisova, kandidat medicinskih nauka, nutricionista, viši istraživač u Federalnom istraživačkom centru za ishranu i biotehnologiju.
Sadržaj članka
Denisova napominje da je gusta krv kod zdrave osobe znak dehidracije. Kada dođe do nedostatka tečnosti, trombociti počinju da se lepe, talože u sudovima i formiraju krvne ugruške.
Da bi sprečilo ovo stanje i smanjio rizik od zgušnjavanja krvi, Denisova je savetovala da se pije jedan i po do dva litra tečnosti dnevno, uključujući i blaži čaj.
„Ali, kafa i alkohol se ne računaju u to jer oni zapravo uklanjaju tečnost iz tela. Jedan od rizika od zgušnjavanja krvi i krvnih ugrušaka je velika konzumacija kofeina. I nije važnou kom je obliku – čaj, kafa, energetska pića“, rekla je nutricionista.
Pojasnila je da oni koji piju mnogo kafe treba da povećaju i količinu vode koju piju. Pored toga, neophodna je pravilna ishrana, koja treba da sadrži dovoljno vitamina i minerala.
„Na primer, na zgrušavanje krvi utiče sadržaj vitamina C (povrće, voće, zelje) i K (kupus, svježi sir, mleko), makro- i mikroelemenata kao što su kalcijum (mlečni proizvodi, orasi, teletina, mahunarke, povrće)“.
„Neophodan je i fosfor (riba, meso, živina, mleko, proizvodi od žitarica), magnezijum (riba, žitarice, jaja, hleb, banane, suve kajsije, orasi). Stoga ih u ishrani ne bi trebalo da bude ni viška ni manjka“, objasnila je ona.
Denisova savetuje ograničavanje preterano masne i slane hrane. „Visoki nivoi masti (posebno životinjskih) u ishrani su takođe faktor rizika za zgušnjavanje krvi i zgrušavanje krvi, a so privlači vodu i izaziva oticanje“, rekla je ona.
„Sa viškom soli u ishrani moguća je preraspodela tečnosti u telu: edem znači da ima puno vode u međućelijskom prostoru, a malo u intracelularnom prostoru. Ovo takođe može biti jedan od faktora za stvaranje tromba“, zaključila je Denisova.