Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Molim vas za savet koje namirnice da jedem, a šta da izbegavam – bolujem od divertikuloze kolona (bolest debelog creva). Zahvalna čitateljka iz Novog Sada
Mogu samo navesti opšte smernice, jer je suština u individualnosti svakog od nas. Oboljenje je takvo da ipak treba da vodite dnevnik zdravlja u koji ćete zapisivati svoj ritam – kako vam izgleda kompletan dan sa simptomima koje ste imali. Na taj način bolje upoznajete sebe i bolest koju imate. Iz dnevnika ishrane mnogo toga se može saznati, i to ne samo o bolesti. Verujem da vas je lekar informisao o nekim osnovama. Divertikulumi su poput džepova u crevima. Ne znam u kojoj je fazi sama bolest, ali svakako je jedan od faktora nastanka ishrana.
PROČITAJTE I… Seme lana + kefir= formula za zdrava creva
Prvi stepenik jeste isključivanje bilo kakve industrijske hrane. Takve namirnice mogu uticati na stvaranje zapaljenskih procesa, kako u crevima tako i u telu. Treba da mislimo u pravcu umanjenja divertikuluma. Stoga je uticaj krem čorbi od povrća i čorbi od šupljih kostiju neverovatan. Uz to, odličan izbor su i domaće pihtije, ako ih možete praviti, palenta i proja, kiselomlečni proizvodi, posebno domaći kefir. Svakodnevna fizička aktivnost takođe povoljno utiče na rad creva, uz konzumiranje oko dva litra tečnosti dnevno.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net