CVEKLA: izvor bakra i gvožđa

by | 27.09.2017

Rusi su u mnogim istraživanjima potvrdili da cvekla ima prednost nad svim drugim povrćem. Kako se pokazalo, naročito je dobra u sprečavanju kancera i anemije. Bogata najpotrebnijim elementima, u ishrani je prosto nezamenjiva

Dokazano je da cvekla podiže nivo hemoglobina, jer sadrži bakar i vitamin B1, koji učestvuju u formiranju molekula hemoglobina. Ona ojačava zidove krvnih sudova i kapilara, a možete je koristiti za sprečavanje ateroskleroze, jer čisti krvne sudove od nataloženog holesterola. Preporučuje se obolelima od raka debelog creva i adenoma prostate, budući da upija većinu toksina iz organizma. Pomažnje vam da se brzo oporavite nakon velikog fizičkog i mentalnog stresa, a stimuliše i rad mozga.

Cvekla vas čini zdravijim
Cveklu je važno uvek jesti, kod Rusa je ona zimi glavna u kuhinji, kao jedna od omiljenih namirnica, ali i kao proveren lek. Jedite je sirovu, kuvanu ili kiselu, ili jednostavo – pijte sok od cvekle.
HIPERTENZIJA – da biste normalizovali krvni pritisak, pripremite tinkturu s cveklom. Čaši soka od obog povrća dodajte kašiku i po trave sušenice (lat. Gnaphalium uliginosum ) i šolju meda. Smesu prelijte čašom votke i ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom i hladnom mestu. Zatim procedite i uzimajte po dve kašike dvaput dnevno, pola sata pre jela.
ANEMIJA – da biste izlečili anemiju i podigli nivo hemoglobina, koristite sok napravljen od jednakih delova cvekle, crne rotkve i šargarepe. Izrendajte svaku biljku posebno, a zatim je propustite kroz blender. Crna rotkva ima jak miris i ljutkasta je, te se ne preporučuje deci. Sokove pomešajte pre same upotrebe, a pijte ih po čašu triput dnevno, pola sata pre obroka.


ANGINA – sok od cvekle pomešajte sa sokom od brusnice u odnosu 2 : 1. Po želji, dodajte med. Ovaj lek mogu piti i deca. Uzmite ga kad god osetite da vas steže grlo.
OPSTIPACIJA – ukoliko imate problema sa zatvorom, pojedite obarenu cveklu natašte. A ukoliko vam to ne prija, izrendajte je i pomešajte s malo meda.
GASTRITIS – jedite izrendanu sirovu cveklu: počnite s pola kašike, triput dnevno. Svakog dana povećavajtedozu dok ne dostignete 100 g.
GLAVOBOLjA – napravite sok od cvekle i pomešajte ga sa sokom od brusnice, medom i votkom (sve u jednakim delovima). Ostavite da odstoji pet dana, a zatim uzimajte po kašiku pola sata posle jela.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

Članak se nastavlja posle reklama

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Članak se nastavlja posle reklama
Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs