Tibetanski recept za ELIKSIR MLADOSTI
Potrebna su vam samo dva sastojka za tibetanski eliksir mladosti – mleko i beli luk. On štiti od prehlade, jača imunitet, čuva krvne sudove
Počinjemo serijal tekstova "zdravi i dugovečni". Ovog puta ćemo govoriti o tajnama dugovečnosti - šta da jedete da biste doživeli stotu
Naučnici s Univerziteta u Sankt Peterburgu više od 15 godina proučavali su osobe između 80 i 100 godina starosti. Šta im je bilo zajedničko? Pozitivan pogled na život. Prosek odlaska u penziju bio je oko 68 godina, a 18% ispitanika uopšte nije imalo nameru da se penzioniše bez obzira na navike. Ali, za spavanje su odvajali najmanje osam sati dnevno. Dakle, ovog puta ćemo govoriti o tajnama dugovečnosti…
Sadržaj članka
Još je Hipokrat tvrdio: „Sve bolesti počinju u crevima“. Veoma je važno da zapamtite da ono što tamo dospeva ili hrani naš organizam ili ga, naprotiv, truje.
Radi očuvanja zdravlja na duže staze morate se držati sledećih pravila:
1. Prvi obrok uvek treba da bude sitiji nego sledeći.
Trudite se da izbegavate tešku i masnu hranu. Mnogi takođe izbacuju mlečne proizvode i jaja.
Ustanite od stola pomalo gladni. Tokom svakog obroka pojedite više proizvoda bogatih celulozom, ali neka porcije budu manje.
2. Povrće, voće i žitarice su naše – sve.
Povrće je prirodni zaštitnik od bolesti i njihovih posledica pošto sadrži antioksidanse i vitamine koji obnavljaju oštećene i deformisane ćelije. U sirovom obliku to je još i izvor fitonutrijenata, koji štite od raka i kardiovaskularnih oboljenja. Ukoliko jedete 400 g svežeg povrća dnevno, znatno možete da snizite nivo lošeg holesterola.
3. Kako pokazuje anketiranje dugovečnih ljudi u Rusiji, od ugljenih hidrata oni najčešće jedu heljdu. Plus povrće i zeleniš. Još jedan važan podatak: proizvodi na bazi ugljenih hidrata moraju biti maksimalno sveži i minimalno izloženi termičkoj obradi.
4. Najbolje je da pijete prečišćenu vodu (ili flaširanu).
Izmešajte u blenderu isitnjenu i očišćenu crnu rotkvu, po kašiku suvih začina – đumbira (za čišćenje krvi), crnog bibera, slačice (podstiču imunitet), kurkume (antikancerogena supstanca), kima (sadrži mnogo joda), prstohvat aleve paprike, čen belog luka, limunov sok (100–150 ml) i dve-tri kašike meda.
Ina Moroz, lekar i visceralni terapeut, magistar visceralne kiropraktike, specijalista za metodu trenutnog lečenja bola, Kijev
Moja tetka Saša, drago i dobrodušno stvorenje, uvek nas je zadivljavala svojom neumornom aktivnošću i ljubavlju prema životu. Ona nikad ne klone duhom i stalno je puna snage, mada je odavno prešla sedmu deceniju. Evo njene tajne… (Irina Lirnjecka, travarka, Kijev)
ČAROBNE KOŠTICE
Recept za podizanje energije, koji je njen specijalitet, veoma je jednostavan. Pola kašičice praha od koštica grožđa (sameljite ih u mlinu za kafu) prelijte s pola litra ključale vode i ostavite da to odstoji četiri-pet sati. Procedite i popijte u toku dana, u nekoliko doza, sat vremena pre jela. Tetka tvrdi da joj je ovaj lek pomogao da zaustavi početak katarakte, oslobodio je od srčanih bolova, zahvaljujući njemu održava tonus celog organizma i čisti krvne sudove od holesterola. Šta da dodam – pamćenje joj je odlično, naočare ne koristi, a koža glatka, bez dubokih bora i staračkih mrlja. Uzgred rečeno, tetkin sused Jevgenij Tarasovič, bez obzira na poodmakle godine, takođe je uvek vedar i mladog duha. Evo nekoliko recepata koje on primenjuje.
BALZAM S PROPOLISOM
Osam kašika isitnjene suve trave kičice (lat. Centaurium; rus. zolototыsяčnik) prelijte litrom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta pa dodajte kašičicu isitnjenog propolisa. Prohladite i procedite. U odvar sipajte četiri kašičice praha bele gline (prodaje se u apoteci). Dobro izmešajte i uzimajte po kašiku tri puta dnevno sat vremena pre jela. Kura traje pet dana. Ponovite je tek za godinu dana!
VINO ZA PODMLAĐIVANJE
Izmešajte kilogram šećera, 100 g izrendanog korena rena i pola kilograma pomorandži (sameljite ih na mašini za meso, bez koštica). Prelijte litrom suvog vina i kuvajte sat vremena na vodenoj pari. Zatim ohladite pa pijte po dve kašike tri puta dnevno sat vremena posle jela dok sve ne potrošite. Kura se sprovodi jednom u pola godine.
Napomena: Svako sredstvo ima kontraindikacije. Pre primene obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.
„Sa 86 godina ne osećam se staro i iznemoglo, nego kao zdrav čovek”, priča naš saradnik Jevgenij Pavlovič iz Volgograda. – Zahvaljujući čemu? Sasvim jednostavnim stvarima!
Bavim se gimnastikom – pomalo, ali svaki dan. Dok još ležim u postelji, zamahujem rukama – gore, dole, u stranu, podižem noge i ostajem u tom položaju pet-šest sekundi. Svaku vežbu ponavljam po pet puta. Uzgred, ranije sam na posao uvek išao peške, mada mi je bilo daleko – oko četiri kilometra.
JABUKOVO SIRĆE I MED
Svako jutro počinjem smesom za koju sam recept našao u jednoj staroj ruskoj knjizi. Izmešam po dve kašičice prirodnog jabukovog sirćeta i meda, rastvorim u čaši tople vode i popijem. To je moja dnevna norma kalcijuma.
Obavezno doručkujem ovsenu kašu, ponekad sa suvim šljivama ili urmama, i pijem čaj od nane s limunom. Trudim se da jedem polako i da dobro sažvaćem hranu. Svakodnevno pojedem po jabuku – to je korisno za creva. Čitao sam da to produžava život za tri godine.
Za ručak – blaga riblja čorba ili pileća supa s povrćem, bez glavnog jela. Retko jedem sir i kobasice. Masno skoro i ne jedem.
KEFIR UVEČE
Pred spavanje je obavezna čaša kefira ili kiselog mleka. U mom jelovniku uvek ima mnogo povrća, voća i suvog voća. Šećer ne jedem već nekoliko decenija, so sasvim malo. Obožavam jela od mahunarki. U njima ima mnogo celuloze, što nekoliko puta smanjuje rizik od infarkta i raka creva. Plus, to je odličan izvor proteina. Pred spavanje pijem kašičicu maslinovog ili suncokretovog ulja. Ono je našem organizmu potrebno koliko i svakom mehanizmu. Na maslac retko mislim.
OBAVEZNE UKRŠTENICE
Da mozak ne bi stario, redovno čitam, rešavam ukrštenice i učim kratke stihove napamet – zasad mi ne ide loše.
Koristim i jednu zanimljivu metodu (takođe sam o njoj čitao u jednoj knjizi) – blago češem ramena i leđa. Zašto? Usled ove prijatne radnje luči se hormon radosti i organizam se obnavlja.
Ne ustežem se da izražavam svoja osećanja, zabavljam se prijatnim sitnicama, ponekad čak i plačem. Kao što vidite, nema nikakvih tajnih recepata. Treba da umete da čuvate i da volite sebe. Ja verujem da ću živeti dugo!“