Naučnici tvrde da ljudi naglo stare u dve ključne tačke u životu
Naučnici su otkrili da na molekularnom nivou ljudi ne stare postepeno, već u dva ubrzana naleta – sa 44 godine i sa 60 godina. Starenje je prirod...
Nezdrava hrana je stalna tema iako se čini da je ljudi sve više konzumiraju zbog užurbanog načina života. Međutim, nova studija je pokazala da ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka usta, grla i jednjaka.
U SAD, studija iz 2019. godine je procenila da oko 71% hrane može biti ultra-prerađeno. Iako se kontstantno istražuje veza između ultra-prerađene hrane i kancera, studija koja je objavljena u Evropskom žurnalu o nutricionizmu (European Journal of Nutrition) dokazala je je povezanost konzumiranja ove hrane sa povećanjem rizika raka gornjeg digestivnog trakta.
Sadržaj članka
Studija u SAD iz 2019. godine procenila je da oko 71% hrane može biti ultra-prerađeno. Ljudi koji su konzumirali 10% više ultra-prerađene hrane od ostalih imali su 23% veći rizik od raka glave i vrata i 24-5 veći rizik od adenokarcinoma jednjaka.
„Ova studija je samo još jedan u nizu dokaza koji ukazuju na vezu između ultra-prerađene hrane (UPF) i rizika od raka“, istakla je Helen Kroker (Helen Croker), pomoćnica direktora za istraživanje i politiku u Međunarodnom fondu za istraživanje raka koji je finansirao studiju.
U ultra-prerađenu hranu spadaju gazirani sokovi, čips, upakovane supe, gotova jela, sladoled i još mnogo toga. Ovakva hrana sadrži sastojke „koji se nikada ili retko koriste u kuhinjama ili se koriste klase aditiva čija je funkcija da učine konačni proizvod ukusnijim i privlačnijim“ navodi se u saopštenju Organizacije evropske unije za hranu i poljoprivredu.
Lista aditiva uključuje konzervanse za otpornost na bakterije i buđ, emulgatora koji sprečavaju odvajanje nekompatibilnih sastojaka, veštačke boje, sredstva protiv izbeljivanja, želiranja i zastakljivanja, a izmenjeni šećer, so i masti imaju za cilj da hranu učine privlačnijom.
Pomenuta studija koja je objavljena u utorak u Evropskom žurnalu o nutricionuzmu je analizirala i podatke o ishrani i načinu života oslanjajući se i na obimnu studiju u Evropskoj prospektivnoj istrazi raka i ishrane u kojoj je učestvovali 450 111 ljudi i odnosi se na učesnike između 1992. i 1999. u 23 centra u 10 evropskih zemalja i Ujedinjenog Kraljevstva.
U novoj studiji dokazano je da je gojaznost dobro poznati faktor rizika za razvoja najmanje 13 vrsta kacnera, uključujući i rak jednjaka. Ultra-prerađena hrana je često kalorična i smatra se pokretačem viška kilograma prema stručnjacima.
Međutim, nakon izvršene analize statističkih rezultata, istraživači su otkrili da povećanje telesne masti predstavlja samo deo statističke povezanosti između ultra obrađene hrane i raka gornjeg digestivnog trakta.
„Drugim rečima, ako UPF doprinosi riziku od raka, oni to čine u maloj meri tako što doprinose gojaznosti koja u mnogo većoj meri doprinosti drugim mehanizmima“ rekao je dr David Katz, specijalista za preventivu i medicinu životnog stila koji nije bio uključen u istraživanje.
Međutim, moguće je da sastojci poput emulgatora, konzervansa, veštačkih zaslađivača i toksina koji se nalaze u ambalaži hrane takođe mogu igrati ulogu u vezi između ultra-prerađene hrane i raka ili drugih bolesti.
Ovo nije prva studija koja je pronašla vezu između ultraprerađene hrane i raka. Studija iz avgusta 2022. pokazala je da konzumiranje ove hrane značajno povećava i rizik od raka debelog creva kod muškaraca, kao i veći rizik od srčanih bolesti i rane smrti kod oba pola.
Studija u januaru je dokazala da je svaki porast od 10% u potrošnji ultra-prerađene hrane povezan sa povećanjem od 2% u razvoju bilo kakvog raka i 19% sa povećanim rizikom od dijagnoze raka jajnika.
Još jedna nedavno objavljena studija otkrila je da ultra-prerađena hrana povećava rizik od dijagnoze multimorbiditeta koja ima višestruka hronična stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i rak.
Dakle, ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka i to ne samo jednog, već nekoliko njih. Osim toga, ona može uticati i na depresiju i pojačan rizik od demencije. Jedino rešenje jeste da pazite šta unosite u sebe i da se trudite da se zdravo hranite.
Naučnici na tragu novom leku za srpastu anemiju: Čeka se odobrenje na uređenje gena