Naučna istraživanja: Samo pet suvih šljiva dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju
Naučnici tvrde da ovi slatki plodovi mogu da budu podrška zdravlja kostiju. To je zato što suve šljive mogu smanjiti inflamatorne markere povezane sa gubitkom kosti kod žena u postmenopauzi.
Dobro je poznato da suve šljive mogu pomoći u varenju, ali nedavna istraživanja su otkrila da suve šljive mogu ponuditi još jednu korist: jačanje kostiju.
Sadržaj članka
Suve šljive kao podrška zdravlja kostiju
Studija je otkrila je da konzumiranje samo šake suvih šljiva dnevno može smanjiti inflamatorne markere povezane sa gubitkom kosti kod žena u postmenopauzi.
Autori su rekli da novo istraživanje – deo studije o suvim šljivama, šireg istraživanja o zdravstvenim prednostima suvih šljiva – sugeriše da bi ovo voće moglo da budu prirodna alternativa za sprečavanje osteoporoze, stanja koje uzrokuje da se slabe kosti lako lome.
Prethodna istraživanja su otkrila vezu između suvih šljiva i poboljšanja zdravlja kostiju, ali istraživači su rekli da je nova studija najveća do sada koja ispituje ovaj odnos.
Studija: Zašto su suve šljive podrška zdravlja kostiju
Evo šta još treba da znate o istraživanju, kao i o drugim načinima na koje suve šljive mogu uticati na zdravlje i kako možete da uključite sušeno voće u svoju ishranu.
Za studiju, naučnici su angažovali 183 žene starosti od 55 do 75 godina. Nekima su naložili da konzumiraju 50 g — otprilike pet ili šest suvih šljiva — dnevno, a drugima da jedu duplo više svakog dana. Treća grupa nije konzumirala suve šljive. Tim je prikupio uzorke krvi na početku studije i krajnje tačke od 12 meseci.
Da bi procenili kako je konzumacija suve šljive uticala na zdravlje kostiju, istraživači su analizirali nivoe proinflamatornih citokina učesnika. Prisustvo proteina signalizira upalu u telu.
Tim je otkrio da su, u poređenju sa ljudima koji nisu jeli suve šljive, žene koje su konzumirale 50 ili 100 g suvih šljiva dnevno imale smanjen nivo proinflamatornih citokina nakon godinu dana. To je pokazatelj da su žene koje jedu suve šljive verovatno takođe poboljšale zdravlje kostiju.
Riznica vitamina i minerala
Suve šljive sadrže mnogo hranljivih sastojaka koji bi mogli objasniti njihov mogući efekat na jačanje kostiju.Vitamin K u suvim šljivama pomaže u transportu kalcijuma do kostiju. Kalijum i magnezijum pomažu u gustini kostiju, bor pomaže u sprečavanju gubitka kalcijuma i demineralizaciji kostiju, a hranljive materije biljaka pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja koštanih ćelija.
Kako da uključite suve šljive u ishranu?
Suve šljive su slatke i veličine zalogaja, što ih čini idealnim za jelo same kao užinu. Ali oni takođe mogu dodati žvakaću teksturu i nalet slatkoće i drugim jelima:
- Pasirajte suve šljive i koristite ih kao zamenu za mast i šećer u pecivu
- Koristite suve šljive da prirodno zasladite prelive za salatu, marinade ili roštilj
- Pospite komade suvih šljiva na salate ili jela od povrća kao što su pečeni brokoli ili prokel
- Koristite suve šljive u jutarnjoj ovsenoj kaši, jogurtu, žitaricama ili smutiju
- Pomešajte ih sa orašastim plodovima, semenkama i crnom čokoladom za miks
Ako ste zabrinuti zbog efekata suvih šljiva na probavu, počnite sa samo dve suve šljive dnevno. Onda možete postepeno povećavati količinu kako se vaše telo prilagođava.