Naučnici tvrde da ljudi naglo stare u dve ključne tačke u životu
Naučnici su otkrili da na molekularnom nivou ljudi ne stare postepeno, već u dva ubrzana naleta – sa 44 godine i sa 60 godina. Starenje je prirod...
Veliki broj ljudi su ljubitelji kafe ili čaja. Međutim, naučnici su otkrili da su benefiti kafe i čaja u starosti veoma zanimljivi.
Naučnici iz Singapura utvrdili su da su kafa i čaj blagotvorni za starije ljude. U studiji koja je trajala 18 godina, učestvovalo je više od 12 000 ljudi starosti od 45 do 74 godine. Utvrđeno je da ispijanje kafe i čaja pomaže da ostanete budni i aktivni u starosti.
Prema časopisu Američkog udruženja medicinskih directora (Journal of the American Medical Directors Association), do ovog zaključka su došli naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru. U istraživanju je učestvovalo nešto više od 12 hiljada ljudi starosti između 45 i 74 godine.
Tokom prve faze (1999-2004) učesnici su popunjavali upitnike kako bi procenilik količinu čaja i kafe koju konzumiraju. Pored toga, oni su morali da ispune i podatke o socio-demografskim karakteristikama ispitanika, a takođe je bila analizirana i njihova istorija bolesti, ishrana, nivo fizičke aktivnosti i kvalitet sna kako bi se moglo uporediti da li postoje benefiti kafe i čaja u starosti.
U drugoj fazi (2006-2010), volonteri su pitani da govore o promenama u svom zdravstvenom stanju, kao i da otkriju da li se njihova težina promenila.
U trećoj anketi (2014-2017) učesnici su zamoljeni da prijave kako se osećaju. Oni su procenjeni prema kriterijumu fizičke slabosti: gubitka težine, iscrpljenosti, usporenosti i opšte slabosti.
Na posletku, istraživači su analizirali fizičke pokazatelje učesnika i došli do zaključka da je ispijanje kafe, crnog ili zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od fizičke slabosti tokom starosti. Dakle, benefiti kafe i čaja u starosti uopšte nisu zanemarljivi čineći je mnogo ugodnijom.
Kafa i čaj osim kofeina sadrži i polifenole. Oni su kafeinska kiselina i hlorogenska kiselina, a zrna kafe su veoma bogata ovim supstancama. Polifenoli imaju antioksidativni efekat što znači da mogu sprečiti ili usporiti oksidativni stres (proces oštećenja ćelija prilikom oksidacije). Dakle, na ovaj način se sprečava oštećenje i smrt ćelija i time „usporite“ proces starenja. Ono takođe sprečava razvoj bolesti kao što su dijabetes tipa 2, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Svetska zdravstvena organizacija postavila usamljenost kao glavni zdravstveni prioritet