Ruski doktor upozorava: Žgaravica može nastati zbog prejedanja

by | 06.09.2024
Ruski doktor upozorava: Žgaravica može nastati zbog prejedanja

Gastroenterolog, nutricionista, kandidat medicinskih nauka Irina Berežnaja objašnjava zašto se javlja žgaravica.

Gastroenterolog Irina Berežnaja objašnjava zašto se javlja ova naelagoda. Naime, između jednjaka i želuca ne postoji mišićni prsten koji bi se odvajao jedan od drugog, pa je vertikalizacija položaja tela na taj način omogućava da se izbegne čest refluks iz jednjaka. stomak u jednjak.

Zašto se javlja žgaravica?

Doktorka je istakla da je sadržaj jednjaka alkalni, ali je onaj u želucu kiseli, a mešanje dovodi do stvaranja gasova, iritacije, opekotina i nelagodnosti. Sve ovo se dešava zbog iritacije kiseline. Ako se to često dešava, dolazi do upale jednjaka, što može imati ozbiljne posledice.

Smatra da se žgaravica  javlja prvenstveno zbog prejedanja, kada osoba nije jela ceo dan, a uveče je večerala i odmah zauzela horizontalni položaj. Gorušica se može pojaviti i zbog individualne netolerancije, najčešće na mlečne proizvode.

Članak se nastavlja posle reklama

Prejedanje može izazvati gorušicu (žgaravicu) iz nekoliko razloga, a glavni su:

Povećan pritisak na stomak: Kada se prejedemo, stomak se previše rastegne kako bi primio svu hranu. Ovaj pritisak može uzrokovati otvaranje donjeg ezofagealnog sfinktera (mišića koji povezuje jednjak i stomak), što omogućava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Ta kiselina iritira sluzokožu jednjaka i izaziva osećaj gorušice.

Članak se nastavlja posle reklama

Povećana proizvodnja želudačne kiseline: Višak hrane u stomaku stimuliše želudac da proizvodi više kiseline kako bi je svario. Ta povećana količina kiseline može lakše da pređe u jednjak i izazove gorušicu.

Masna i začinjena hrana: Prejedanje masnom ili začinjenom hranom dodatno otežava probavu, jer masna hrana usporava pražnjenje želuca. To produžava vreme tokom kojeg želudac luči kiselinu, čime se povećava šansa za refluks i gorušicu.

Položaj nakon jela: Ležanje odmah nakon obroka može pogoršati gorušicu, jer gravitacija više ne pomaže da hrana ostane u stomaku.

Kontrolisanje veličine porcija, izbegavanje ležanja posle jela i izbegavanje hrane koja izaziva kiselinu može pomoći u smanjenju simptoma.

Članak se nastavlja posle reklama

Žgaravica može javiti i zbog stresa

Osim toga, napominje nutricionista, gorušica može da se javi zbog određene kombinacije namirnica, što može izazvati i pankreatitis. To se posebno odnosi na kombinaciju alkohola i jakih začinjenih jela.

Pored toga, stres može izazvati gorušicu. Dokrotrka ističe da na gastrointestinalni trakt negativno utiču nervoza, nedostatak sna i česte svađe.

Specijalista je savetovao da se vodi dnevnik ishrane, gde beležite vrstu hrane i vreme kada ste je uzimali, kao i kako se osećate prema proizvodu. Na taj način će biti moguće uporediti podatke i identifikovati proizvode koji izazivaju neugodnost. Pored toga, važno je konsultovati specijaliste, jer gorušica može biti manifestacija ozbiljne bolesti.

Stomak nije vreća

Treba izbegavati prejedanje i ne jesti više od 300 g hrane odjednom. Ako i dalje osećate glad posle uobičajenog obroka, lekar vam je savetovao da sačekate nekoliko sati pre nego što ponovo jedete.

Članak se nastavlja posle reklama

Prema rečima stručnjaka, gorušicu takođe izazivaju i pušenje, alkohol, loša ishrana, intenzivna fizička aktivnost. Žgaravicu takođe mogu izazvati i gastrointestinalne bolesti, loša ishrana, uzimanje određenih lekova, nezdrav način života, trudnoća, pa čak i uska odeća i podizanje tereta.

Image Source / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs