Ruski doktor upozorava: Žgaravica može nastati zbog prejedanja
Gastroenterolog, nutricionista, kandidat medicinskih nauka Irina Berežnaja objašnjava zašto se javlja žgaravica. Gastroenterolog Irina Berežnaja o...
Ruski nutricionisti kažu da čak i dobro izbalansirana ishrana može dovesti do nadimanja. Međutim, postoji nekoliko načina da stomak bude ravniji, tačnije izbegavanje “kritičnih” namirnica. Prvo, uzrok nadutosti jeste unos povrća iz porodice kupusnjača: brokoli, karfiol, kupus. U slučaju nedostatka određenih enzima, pomenuti proizvodi ne mogu u potpunosti da se svare u tankom crevu. Rezultat toga ispoljava se u debelom crevu, odnosno nadimanje nastaje od gasova koji su posledica nepravilnog raspadanja ovih proizvoda. Drugo, želudac može biti “ispupčen“ nakon konzumiranja mahunarki, pogotovo pasulja, kao i raznog korenastog povrća. Nakon njihove upotrebe, stomak se uvećava. Na primer, sočivo sadrži tzv. fitatnu kiselinu koja provocira nadimanje. Ali, ako pre upotrebe potopite sočivo u vodu sa sokom od limuna ili sirćeta, oslabiće jačina pomenute kiseline i nećete osećati tegobe. Koštunjavo voće, poput šljive i kajsije, kao i njihovi sušeni oblici, nisu prijatelji ravnog stomaka. Sadrže šećerni alkohol koji poboljšava varenje, ali ujedno vodi i ka disbalansu korisnih bakterija u stomaku, pa se pri fermentaciji formiraju nezgodni gasovi. Isti efekat izazvaće i korišćenje začina i rafiniranih ugljenih hidrata, koji su sadržani npr. u keksu i testeninama. Tokom varenja iz njih se brzo oslobađa šećer koji izaziva „oticanje“. Zadržavanjem gasa u gastrointestinalnom traktu doprinosi i upotreba gaziranih pića.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net