Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
JESTI VOĆE
Voćne kiseline uzrokuju proces fermentacije u želucu i crevima, provocirajući nadutost stomaka. Zato je voće bolje jesti sat vremena pre jela ili sat-dva posle.
KUPATI SE (BANjATI)
Za vreme kupanja organizam se opušta, metabolizam usporava, varenje hrane se odlaže, što dovodi do zastoja i preopterećenosti stomaka (želuca). Optimalno je sačekati dva sata i nakon toga se možete banjati.
SPAVATI
Proces varenja se usporava, deo želudačnog soka vraća se u jednjak izazivajući gorušicu i težinu u stomaku. U budućnosti to može isprovocirati razvoj ili pogoršanje gastritisa. Zato se odmarajte tek sat – sat i po vremena posle obroka.
TRENIRATI
Kako bi se otarasili viška kalorija nakon obroka, mnogi odmah idu u teretanu. I to ima smisla ako trenirate dva do tri sata posle unošenja hrane u organizam. Ali, ukoliko vežbate odmah posle jela, za organizam je to ogroman stres.
PITI JAKE ČAJEVE ILI KAFU
Napici razređuju želudačni sok i ometaju potpuno varenje. Bolje ih je piti 20 minuta nakon uzimanja hrane.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net