Tinktura od pinjola spasava od prehlade i virusnih infekcija, a efikasna je i kod mastopatije
Tinktura od pinjola nije toliko poznat lek. Često ljudi kedrov plod – pinjole koriste kao ukusan i hranljiv dodatak jelima ne znajući za njegova korisna dejstva.
Pinjoli su česta zdrava grickalica. Međutim, tinktura od ovih orašastih plodova je veoma efikasna za naš organizam. Ona pojačava imuni sistem, normalizuje krvni pritisak i poboljšava funkcionisanje sistema za varenje.
Sadržaj članka
Tinktura od pinjola: Plod kedrove šišarke je dragulj zdravlja
Kedar je uobičajeni naziv za sibirski bor, a svaka šišarka sadrži 100-150 orašastih plodova čija se lekovita svojstva koriste za lečenje raznih bolesti. Kedar šišarke ili pinjoli sadrže masne kiseline, aminokiseline, antioksidanse, vitamine A, B, C, D, E i P, a takođe je i bogat izbor esencijalnih ulja.
Tinktura od pinjola za krvni pritisak i gastritis
Tinkture od pinjola se koriste za normalizaciju krvnog pritiska, lečenje gastritisa i čireva, potom kod artroze i reumatoidnih bolova. Ovaj napitak takođe uklanja toksine, naslage soli i vrši funkciju prečišćavanja krvi i poboljšava i bori se protiv infektivnih upala. Takođe, ova tinktura je veoma efikasna kod fenitourinarnih bolesti kao što su upala bešike, prostate, vagine i slično.
Tinktura se može uzimati i preventivno za jačanje imuniteta i sprečavanje virusnih bolesti. Ona blagotvorno deluje na nervni sistem i ublažava posledice stresa.
Recept
I orasi i njihove ljuske su pogodni za pripremu kada je u pitanju ova tinktura od pinjola. Uzmite 100 g neoljuštenih orašastih plodova (1 šolja) i prelijte toplom vodom. Uklonite sve plutajuće ljuske i mrlje i potom stavite orahe na čistu krpu da se osuše. Pripremljene orahe stavite u staklenu posudu i prelijte 0,5 litre votke. Ostavite na tamnom, hladnom mesti najmanje dve nedelje ili mesec dana uz povremeno mućkanje.
Gotov proizvod uzimajte po 20 kaši pre obroka 3-4 puta dnevno kod ateroskleroze, hipertenzije, upalu grla, koronarnu bolest srca, za jačanje imuniteta i prevenciju prehlade.
Neki stručnjaci preporučuju da se orašasti plodovi preliju ključalom vodom kako bi se uklonila gorčina, dok neki ističu da to rezultira gubitkom korisnih smolastih svojstava oraha.
Tinktura od ljuske pinjola
Operite ljuske pinjola, osušite ih i stavite u staklenu teglu do grla. Napunite votkom do vrha i ostavite na tamnom mestu najmanje tri nedelje. Procedite i sipajte u tamnu staklenu flađu.
Uzimajte jednu supenu kašiku pre obroka (možete je i razblažiti vodom) tokom 6 meseci. Ovo se preporučuje kod mastopatije, endometrioze i drugih bolesti.
Tinktura od oljuštenih pinjola
Ova tinktura od pinjola se koristi za bolesti stomaka, jetre i bubrega. Treba uzeti 50 g oljuštenih oraha i preliti ih sa 0,5 litara votke i ostaviti da odstoji 45 dana. Prvi dan uzmite 5 kapi, a potom svaki dan povećavajte po 5 dok ne dođete do 25 kapi. Koristite mesec dana, pa napravite mesec dana pauze.
Liker od kedra
Pomešajte jednu čašu oljuštenih pinjola sa čašom granulisanog šećera i sipajte u 0,5 litara votke. Ostavite na tamnom mestu dve nedelje i povremeno protresite. Uzimajte po jednu supenu kašiku tri puta dnevno kod upale grla, kašlja, bronhitisa, upale srednjeg uha i upale sinusa.
Tinktura od pinjola sa medom
Uzmite 100 g oljuštenih pinjola, 200 g meda i sipajte 1 litar votke ili razblaženog alkohola. Ostavite da odstoji mesec dana, dobro promešajte i ostavite da odstoji još 30 dana. Gotovu tinkturu procedite i uzimajte po 50 g 3-4 puta dnevno kod gihta, artritisa, reume i naslaga soli.