Tartufi otporni na radijaciju!

by | 10.08.2017

Tim sastavljen od ruskih, nemačkih i švajcarskih naučnika otkrio je da tartufi, jedno od najskupljih delikatesa na svetu, ne skladište opasne nivoe radioaktivnih supstanci u poređenju s drugim vrstama biljaka i gljiva. Naučnici su analizirali 82 burgundska tartufa, prikupljena u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj tokom perioda između 2010. i 2014. godine. Tlo u ovim zemljama nije u potpunosti zdravo, s obzirom na nuklearnu katastrofu u Černobilju 1986, kada se velika količina radioaktivnih izotopa, poput cezijuma-137, velikom brzinom proširila Evropom. “U svim testiranim primercima otkrivena je zanemarljiva koncentracija radioaktivnog cezijuma, čime su svi lovci na tartufe, a samim tim i lanci prodavnica širom sveta, dobili zeleno svetlo”, navode stručnjaci koji su radili na ovom projektu. Oni su objasnili da je u svim ispitanim tartufima vrednost cezijuma-137 bila ispod nivoa detekcije, koji iznosi dva bekerela (merna jedinica za aktivnost radioaktivnog izvora) po kilogramu, što je, prema njihovim rečima, daleko ispod nivoa tolerancijeod 600 bekerela po kilogramu. Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje smatraju da je tajna u činjenici da tartufi rastu pod zemljom i imaju jedinstven mehanizam za apsorbovanje hranljivih materija iz zemljišta.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Članak se nastavlja posle reklama

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs