Efikasni ruski recepti za promuklost: Evo kako da vratite glas
Promukli ste, boli vas grlo i glas vam je hrapav? Napravite pravu kombinaciju biljaka i ovu neprijatnu pojavu izlečite lekovitim odvarima.
Promuklost je promena u kvalitetu glasa koja uključuje slabost, hrapavost, gruboću ili napetost u glasu. Nastaje kada glasne žice ne mogu pravilno da vibriraju ili se zatvaraju, što dovodi do smanjenja kvaliteta glasa. Može biti posledica različitih uzroka, uključujući preopterećenje glasnica, infekcije, iritaciju, kao i ozbiljnije zdravstvene probleme.
Sadržaj članka
Prirodni lekovi za promuklost
Prema jednoj od legendi, da bi očeličio grlo, veliki pevač Karuzo ga je svakog jutra ispirao ledenim šampanjcem i nikada se nije žalio na gubitak glasa.Ovo vam govori da ako redovno čeličite grlo određenim procedurama (kako lokalnim, tako i opštim) za vaše grlo neće biti strašne niti angine, niti upale ždrela i jednjaka.
Ukoliko budete ujutru i uveče stalno ispirali grlo odvarima od lekovitih trava, postepeno snižavajući temperaturu rastvora, onda ćete, posle pet-šest meseci, moći da bez bojazni jedete sladoled čak i zimi kao i da pijete hladne napitke.
Kada vas bolest dohvati
Jasno je da je kaljenje nemoguće dok ste bolesni. Potrebno je da u akutnom periodu oboljenja sprovedete osnovno lečenje grla, otklonite upalu i ojačate zaštitnu snagu organizma. Ovde ne samo da ćete morati da pijete trave i lekove, nego i da zaboravite na pikantnu hranu, ne pušite i ne konzumirate alkohol kako ne biste iritirali već nadraženu sluzokožu.
Odvari od lekovitih trava za promuklost
Odvari od lekovitih trava upotrebljavaju se kako za pijenje, tako i za ispiranje i inhalacije. Hrana mora da se konzumira topla. Dobri su ugrejani sokovi od šargarepe, bobica kaline, crvene i crne jarebike, crne ribizle. Uzimajte ih po nekoliko kašika u malim gutljajima tokom dana.
Čajevi koji donose olakšanje
Uzmite tri dela lišća podbela, po dva dela lišća ivan-čaja, cvetova divizme (lat. Verbascum densiflorum ), lišća bele breze, cvetova apotekarske kamilice i crnog (ili belog) sleza. Kašiku smese prelijte s 300 ml ključale vode i ostavite da odstoji na toplom mestu dva sata, pa procedite. U gotov odvar možete dodati kašičicu meda. Pijte po dve-tri kašike odvara četiri do pet puta na dan posle jela.
Pomešajte dva dela lišća crne ribizle, plućnjaka (lat. Pulmonaria officinalis) i čička i po tri dela plodova (semena) komorača, lišća žalfije i maline. Dve kašike mešavine prelijte s pola litra ključale vode, ostavite na toplom sat vremena, pa procedite. Pijte odvar u manjim gutljajima tokom dana, posle jela.
Potrebna su vam po dva dela cvetova suručice, plućnjaka i lanenog semena i po deo lišća eukaliptusa i apotekarske trave čička. Kašiku mešavine prelijte s 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji na toplom sat vremena, pa procedite. Pijte u manjim gutljajima tokom dana, posle jela.
Odvari za ispiranje grla
Ispirajte grlo odvarima od trava više puta u toku dana. Korisno je da, posle svakog ispiranja, pet do sedam minuta masirate grlo u predelu krajnika i dobro se iskašljete:
Pomešajte tri dela kore bele vrbe, dva dela korena krvare (lat. Sanguisorba) i deo korenja srčenjaka i iđirota. Kašiku smese prelijte s dve šolje vrele vode, dovedite do ključanja pa kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Prohladite pola sata, pa procedite. Dobijeni odvar koristite za ispiranje grla dok je topao, četiri do pet puta dnevno posle jela.
Tri dela korena belog sleza pomešajte s dva dela trave kantariona i majčine dušice, lišća kupine, kao i cvetova hajdučke trave. Odvar se pravi tako što kašiku mešavine prelijete s 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji na toplom mestu dva sata, pa procedite. Na čašu gotovog odvara dodaje se kašika apotekarske tinkture nevena.
Uzmite tri dela cvetova crnog sleza, dva dela cvetova origana i cvetova ili lišća ivan-čaja i deo apotekarskog komorača u prahu. Priprema i primena iste su kao u prethodnom receptu.