Lekoviti pelin: Biljka koja pomaže u borbi protiv bolova i upale
Lekoviti pelin je aromatičnog mirisa i gorkog ukusa. Popularan je sastojak nekih pića, a u narodnoj medicini je pouznat stotinama godina. Osim toga što olakšava varenje, dobar je i za neke druge zdravstvene tegobe.
Pelin (Artemisia absinthium) je lekovita biljka poznata od drevnih vreman. Postoje zapisi koji ukazuju da se pelin koristio hiljadama godina, zbog svojih lekovitih svojstava. U staroj Grčkoj, korišćen je kao način da se oda počast boginji Artemidi; danas se koristi u proizvodnji alkoholnog pića absinta i može se napraviti čaj koji nudi nekoliko prednosti biljke.
Sadržaj članka
Lekoviti pelin: Lekovita biljka koja se koristi od davnina
Njegova glavna karakteristika je gorak ukus. Kaže se da je ovu karakteristiku naveo Solomon u poslovici, koji bi rekao: „Neverstvo, iako može biti uzbudljivo i slatko na svom početku, obično završi gorko kao pelin.
Lekoviti pelin: Svojstva i prednosti
Neki od načina na koji se pelin koristi uključuju:
Probavni problemi: Pelin se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja, smanjenje gasova u stomaku i ublažavanje grčeva u stomaku.
Antiparazitno dejstvo: Veruje se da pelin ima antiparazitno dejstvo i može pomoći u uklanjanju crevnih parazita.
Protivupalno dejstvo: Pelin se takođe koristi za ublažavanje upala i bolova u telu.
Poboljšanje apetita: Gorčina pelina može pomoći u poboljšanju apetita i stimulisanju varenja.
Antibakterijsko dejstvo: Neke studije sugerišu da pelin može imati antibakterijska svojstva i može pomoći u borbi protiv određenih bakterija.
Bori se protiv bolova i upale
Smatra se da artemisinin, jedinjenje koje se nalazi u pelinu, ima moćne antiinflamatorne efekte. Istraživanja sugerišu da to čini ublažavanjem dejstva proteina zvanih citokini koji pomažu u podsticanju upale. Na taj način, pelin može pomoći u ublažavanju simptoma upale kao što su bol, crvenilo, toplota i otok.
Veliki deo istraživanja u vezi sa antiinflamatornim efektima pelina usredsređen je na njegovu upotrebu kod ljudi sa osteoartritisom („artritis habanja“) i reumatoidnim artritisom (autoimuni oblik artritisa) dali su pozitivne rezultate.
Recept za čaj
Sastojci:
- 1 kašičica sušenog pelina
- 250 ml vode
- Med ili limun po ukusu (opciono)
Priprema: Prelijte pelin šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Procedite čaj i zasladite po ukusu medom ili dodajte limun. Preporučena doza može varirati, ali općenito se preporučuje 1-2 šolje čaja dnevno. Može se uzimati pre jela ili između obroka.
Važno je napomenuti da pelin sadrži tujon, jedinjenje koje može biti toksično u većim količinama. Stoga se preporučuje da se čaj od pelina koristi samo u malim količinama i ne duže od nekoliko dana za redom.
Takođe se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama sa određenim zdravstvenim stanjima, pa je pre upotrebe najbolje konsultovati se sa lekarom ili fitoterapeutom.