Moć prokuvane vode

Ukoliko ste sledbenik ajurvede – najbolje je da prokuvate vodu. Evo i zašto...

by | 16.06.2022
prokuvana voda

Danas svi znaju koliko je važno piti vodu. Imamo i informacije o tome koja je količina idealna kako bismo bili zdravi. Ali tada se najčešće govori o svežoj vodi. Međutim, ukoliko ste sledbenik ajurvede – najbolje je da je prokuvate. Evo i zašto…

Piše: Tatjana Vladimirovna, travarka

Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju preporučuje da se za piće koristi isključivo prokuvana voda koja se prilikom kuvanja po zapremini smanjila do četvrtine. Smatra se da ona leči gojaznost, bolesti bešike i žuči, stimuliše varenje, uklanja otoke, nadutost i pomaže u slučaju upale pluća.

Ako vodu ostavite da se ohladi do sobne temperature, onda je najefikasnija u slučaju mučnine, vrtoglavice, slabosti, trovanja hranom i alkoholom.

PRIPREMA PROKUVANE VODE

Vodu kuvajte dok se njena zapremina ne smanji do četvrtine od prvobitne količine. Važno je da posuda bude poklopljena kako bi voda imala što manje kontakta s vazduhom. Ohladite je da bude vruća, ali ne vrela. Pijte 30 minuta pre doručka – polako i u manjim gutljajima. Popijena odjednom nema velikog značaja.

Članak se nastavlja posle reklama

PRAVILA PIJENJA PROKUVANE VODE

Postoji nekoliko pravila o pijenju vode u skladu s ajurvedom:

* voda koja je prokuvana dva i više puta smatra se otrovnom;

Članak se nastavlja posle reklama

* ne preporučuje se da vruću mešate s hladnom ili svežom vodom;

* prokuvana voda koja stoji više od šest sati štetna je za organizam i izaziva probleme s crevima;

* ne hladite proključalu vodu prelivanjem iz jedne posude u drugu jer je takva voda ispunjena vazduhom i gubi lekovita svojstva;

* voda popijena neposredno pre jela sprečava varenje, pa se zato preporučuje da je pijete bar 30–40 minuta pred obrok;

Članak se nastavlja posle reklama

* s druge strane, ispijanje male količine vode tokom jela ubrzaće metabolizam i poboljšati varenje;

* voda popijena posle jela uzrokuje fermentaciju u crevima i nakupljanje viška kilograma. Preporučuje se da razmak između jela i pića bude makar dva sata.

Pročitajte i… Pravilno pijte vodu

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Foto: photohomepage / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs