Lupus: Dopuska terapija lekovitim biljem ublažava simptome
Pošto je lupus teška autoimuna bolest, fitoterapija može biti samo dopuna osnovnoj terapiji. Ovo su neki od popularnih recepata u ruskoj narodnoj medicini.
Lupus je, nažalost, teško oboljenje. Reč je o autoimunoj bolesti tokom koje imunosistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To rezultuje simptomima kao što su zapaljenje, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća. Fitoterapija može da se koristi samo kao dopuna osnovnoj kompleksnoj terapiji, koju su lekari već propisali.
Sadržaj članka
Lupus: Dopuska terapija lekovitim biljem
Ovo su neki od popularnih recepata iz ruske tradicionalne medicine koje se koriste u slučaju lupusa. Važno je napomenuti da obavezno konsultujete lekara pre nego što se odlučite za bilje kao dopunsku terapiju.
Sladić i rusa za lupus
Preporučuje se upotreba sladića, koji jača imunosistem, i rusa. Kašiku ruse prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji pola sata i procedite. Uzimajte po kašiku odvara tri puta na dan pre jela. Ovaj odvar može da se koristi i spolja – utrljava se na bolno mesto dva-tri puta dnevno.
Rusa u navedenim dozama može da se koristi dugo, a koren sladića primenjuje se u kratkim kurama: po 7–10 dana s prekidima od minimum dve nedelje. Kašičicu pažljivo usitnjenog korena sladića prelijte šoljom ključale vode, pustite da provri pa pet minuta kuvajte na tihoj vatri, a zatim ohladite na sobnoj temperaturi i procedite. Pijte po trećinu čaše tri puta na dan pre jela.
Lekovita mešavina i tinktura od sofore
U slučaju lupusa preporučuje se biljna mešavina sledećeg sastava: cvetovi zove, žalfija, petrovac, kopriva, koren omana, maslačka i iđirota – po 100 g, vratić i vučja jabuka (lat. Aristolochia clematitis) po 75 g. Tri kašičice ustitnjenih biljaka uveče sipajte u termos, prelijte s tri šolje ključale vode i ujutru procedite. Pije se po čaša tri puta na dan sat vremena pre jela.
Kao dopunu ovoj mešavini napravite tinkturu od sofore (lat. Sophora): 100 g plodova sofore sameljite na mašini za meso, prelijte s pola litra votke, ostavite da odstoji deset dana (s vremena na vreme promućkajte), a zatim procedite. Kašiku tinkture ujutru dodajte u odvar iz termosa pripremljen za jedan dan.
Mast od magarećeg trna
Spolja se koristi mast od magarećeg trna. Sto grama magarećeg trna (lat. Onopordum acanthium) pomešajte sa 600 g svinjske masti i kuvajte na pari sat vremena, a zatim procedite kroz dva sloja gaze. Utrljavajte mast na bolna mesta dva-tri puta na dan.