Lekovita svojstva bokvice: Pomaže kod upale i ubrzava zarastanje rana
Lekovita svojstva bokvice su odavno poznata narodnoj medicini. Nju je lako naći u lokalnom okruženju.
Bokvica se naziva i biljkom sa sedam vena jer imaju vertikalne vene na lišću. Ova biljka ima niz korisnih svojstava za naš organizam, ali je veoma važno da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe.
Sadržaj članka
Koja su lekovita svojstva bokvice?
Biljka sadrži vitamin C, karoten i fitoncide. Ona savršeno ublažava upale, služi kao antiseptik, leći i zateže rane i pozitivno utiče na sekretornu funkciju želuca, ublažava bol, a takođe pomaže kod iskašljavanja i prečišćavanja krvi. Ona takođe utiče na metabolizam holesterola i pomaže kod čira. Uz to leči u upalu bešike, hemoroide i mnoge kožne bolesti.
Ublažava simptome upale
Upala je fiziološki odgovor tela na oštećenje ćelija i povrede. Flavonoidi, glikozidi, terpenoidi i tanini prisutni u njegovom sastavu mogu uticati na izvor upale.
Ubrzava zarastanje rana
Studije svedoče o sposobnosti bokvice da regeneriše oštećenje kože i zarastanju rana. To se dešava zahvaljujući primenom antimikrobnih i protivupalnih svojstava bokvice. Pored toga, utvrđeno je da značajno ublažava bol.
Leči organe za varenje
Istraživanja su potvrdila da bokvice imaju lekovito dejstvo na loše varenje. Bokvica sadrži psilijum koji ima blago laksativno dejstvo. On takođe usporava pokretljivost creva što pomaže kod dijareje i normalizuje rad creva.
Lekovita svojstva bokvice u narodnoj medicini
Ova jedinstvena biljka deluje sedativno i pomaže kod lakših oblika neuroza, povećane razdražljivosti i nesanice. A njegovo hiptenzivno svojstvo sprečava pojavu edema, smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a pomaže u smanjenju krvnog pritiska.
Odvar od bokvice
- Sipajte čašu kipuće vode preko dve supene kašike listova bokvice.
- Pokrijte i ostavite u ključaloj vodi oko pola sata.
- Procedite i pijte deset do petnaest minuta pre jela, tri ili četiri puta dnevno.
Lekovita svojstva bokvice: Infuzija bokvice
- Pomešajte tri kašike listova bokvice, podbele i borovih pupoljaka
- Dodajte dve kašike ove smese u 300 ml tople vode, kuvajte 5-10 minuta.
- Procedite i uzimajte 100 ml dva puta dnevno.
Tinktura od bokvice
- Prelijte 200 ml soka od bokvice sa 200 ml votke.
- Ostavite da odstoji na tamnom mestu 15 dana, a zatim procedite.
- Uzimajte ovaj lek jednom dnevno u dozi od 3 ml tinkture na 10 kg telesne težine tokom 3-4 nedelje.
Kontraindikacije
Za većinu zdravih ljudi, uzimanje lekova od bokvice ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, neophodno je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe. Može se javiti osip na koži, dijareja, nadimanje, mučnina ili povraćanje. Osobe koje pate od sledećih stanja treba da izbegavaju upotrebu bokvice:
- povećana kiselost i prekomerna proizvodnja želudačnog soka
- određene vrste čireva sistema za varenje
- pojačano zgrušavanje krvi
- alergijska reakcija na nju