Cikorija poboljšava varenje, daje energiju i aktivira um – dovoljno razloga da isprobate ove recepte!
Cikorija postaje sve popularnija kao alternativa kafi i važna komponenta u medicinskim praksama. Otrkijte koje sve prednosti donosi za zdravlje, kao i ukusne recepte.
Verovatno ste čuli za kafu od cikorije? To je popularan napitak koji se pravi od korena cikorije. Ima sličan ukus kao kafa, ali ne sadrži kofein. Zato može da bude odlična alternativa za one koji žele da smanje unos kofeina ili potraže raznolikost u svojim napicima. Pored kafe, otrkijte i druge recepte kako biste iskoristili blagodeti ove biljke.
Šta je cikorija i zašto je tako popularna?
Cikorija je višegodišnja biljka široko rasprostranjena u prirodi. Njeni delikatni svetloplavi cvetovi, smešteni na čvrstim stabljikama, daju mu atraktivan izgled. Cikorija ima različite podvrste, među kojima se kao sorta za prehrambenu industriju izdvaja salatni cikorija sa mesnatim korenom i stabljikama.
Koren cikorije je bogat korisnim elementima i supstancama. Među njima su sledeće:
- Vitamini, uključujući vitamin C, koji deluje kao antioksidans.
- Oligosaharidi su hemijska jedinjenja koja stimulišu crevnu imunološku floru.
- Pektini koji uklanjaju toksične supstance iz tela.
- Minerali kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum i drugi.
- Fenolna jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima.
- Kumarini sa antikoagulansnim svojstvima, tj. sprečavanje zgrušavanja krvi ili usporavanje.
- Triterpenoidi sa antiinflamatornim svojstvima.
Cikorija kao lek
Glavna prednost cikorije je inulin, koji utiče na metabolizam i probavni sistem. Inulin je prirodno dijetetsko vlakno koje je od velikog značaja za organizam. Prema naučnicima, oni smanjuju rizik od razvoja dijabetesa, gojaznosti, holelitijaze, ateroskleroze, alergija, pa čak i nekih vrsta raka.
Sveži koreni cikorije sadrže 68% inulina, ali nakon sušenja udeo inulina može dostići 98%. Osušeni koren cikorije se gotovo u potpunosti sastoji od inulina.
Inulin se često koristi kao prebiotik koji hrani korisne bakterije u crevima. Može se uzimati u obliku dijetetskih suplemenata – praha ili kapsula.
Cikorija olakšava varenje
Cikorija pomaže u poboljšanju varenja i crevne mikroflore. Inulin stimuliše rast korisnih bakterija i poboljšava apsorpciju kalcijuma.
Mršavljenje
Jedno od ključnih svojstava cikorije je da smanjuje apetit, što olakšava pridržavanje niskokalorične dijete.
Pored efekta smanjenja gladi, cikorija stimuliše i optimizaciju metabolizma masti i ugljenih hidrata u organizmu, a takođe smanjuje nivo holesterola. Ovi faktori igraju važnu ulogu u održavanju ukupnog zdravlja i postizanju ciljeva gubitka težine.
Dobra je za kardiovaskularni sistem
Cikorija bez kofeina je pogodna za one sa srčanim problemima. Može biti sigurna alternativa za hipertoničare, neurotičare i osobe sa depresijom ili nesanicom.
Poboljšava rapoloženje
Cikorija daje energiju i aktivira um i telo. Vitamini B u sastavu podržavaju dobro raspoloženje, kvalitetan san i aktivnost.
Dijabetes i gojaznost
Cikorija pomaže u smanjenju nivoa šećera i lošeg holesterola. Njegova upotreba pomaže u normalizaciji funkcionisanja digestivnog sistema, promovišući brzu sitost. Ovo ga čini pogodnom opcijom za one koji žele da izgube težinu. Cikorija takođe pomaže u smanjenju nivoa šećera u organizmu, pa se preporučuje kod dijabetesa, prekomerne težine i gojaznosti.
Trudnoća i dojenje
Umerena konzumacija cikorije je bezbedna za trudnice i dojilje. Međutim, važno je pratiti usaglašenost sa dnevnom normom.
Da li je dobra za decu?
Uvođenje cikorije u ishranu deteta moguće je kada dete napuni godinu dana. Međutim, važno je napomenuti da zbog visokog sadržaja vitamina C i potencijalne alergenosti proizvoda, treba biti oprezan.
Ako nema alergijskih reakcija, možete postepeno povećavati broj porcija na dve dnevno. Konzumiranje cikorije može pomoći u poboljšanju apetita, obogaćivanju organizma vitaminima, jačanju imunološkog sistema i stvaranju umirujućeg efekta kod deteta.
Moguće kontraindikacije
Cikorija ima mnogo korisnih svojstava, ali postoje i ograničenja:
Trudnoća i dojenje: Izbegavajte prekomernu konzumaciju cikorije tokom trudnoće i tokom dojenja. Preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se utvrdila prihvatljiva granica.
Alergije i osetljivost: Osobe sklone alergijskim reakcijama na biljke porodice Asteraceae (ambrozija, hrizantema i druge) treba da budu oprezne prilikom konzumiranja cikorije.
Hipotenzija i krvni pritisak: Cikorija, iako širi krvne sudove i razređuje krv zbog magnezijuma i askorbinske kiseline, možda nije bezbedna za osobe sa niskim krvnim pritiskom (hipotenzija) ili čestim skokovima krvnog pritiska.
Proširene vene i problemi sa žučnom kesom: Ljudi sa proširenim venama, hemoroidima ili kamenom u žuči treba da izbegavaju prekomernu konzumaciju cikorije.
Treba imati na umu da je poštovanje preporuka i doza ključno za postizanje prednosti cikorije i minimiziranje rizika. Ako imate hroničnu bolest ili uzimate lekove, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom pre uvođenja cikorije u ishranu.
Cikorija: Ukusni recepti
Kapućino od cikorije sa cimetom
Sastojci:
- 50 g cikorije
- 5 g šećera
- 50 ml hladne vode
- 50 ml mleka
- 1/2 kašičice cometa u prahu
Priprema: Sastojke (osim mleka) sipajte u blender i mešajte oko 3 minuta dok smeđna ne postane penasta. Zapremina mase će se povećati za 2 puta. Dobijenu penu sipajte u šolju.Zagrejte mleko, ali ga ne dovodite do ključanja. Smesu u šolji prelijte mlekom. Promešajte piće.
Kafa od cikorije
Kafa od cikorije se može kuvati od čiste cikorije ili mešati sa kafom
Sastojci:
- 30 g mlevene kafe
- 10 g cikorije
- Prstohvat soli
- 10 g šećera
Priprema: Pomešajte kafu, cikoriju i po želji so. Prelijte vodom i stavite da proključa. Procedite i dodajte šećer.
Domaći kvas od cikorije
Sastojci:
- 3 l vode
- 200 g šećera
- 1 kašika cikorije
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1/2 kašičice limuntusa
Priprema: U dubokoj šerpi pomešajte cikoriju, šećer i limunsku kiselinu. Dodajte vodu i dobro promešajte. Stavite posudu na vatru i kada provri sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Kada se smeša ohladi, pospite suvi kvasac po površini. Sačekajte dok apsorbuju vlagu i dobro promešajte. Zamotajte posudu gazom ili zatvorite poklopac, ostavite kvas na sobnoj temperaturi 6 sati.
Nakon 6 sati, na površini pića će se pojaviti pena, što ukazuje na aktivaciju kvasca. Procedite kvas i sipajte u flaše ili tegle. Pokrijte poklopcima i ostavite u frižideru 1-2 dana. Ohlađeni kvas je spreman.
Kolačići sa cikorijom i suvim grožđem
Sastojci:
- 100 g putera
- 300 g pšeničnog brašna
- 100 g šećera
- 50 g biljnog ulja
- 15 g cikorije
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 g soli
- 50 g suvog grožđa
Priprema: Omekšajte puter, umutite sa šećerom, dodajte jaje, so i biljno ulje. Umutite dok ne postane glatko.
Prosejte brašno u smesu, dodajte cikoriju i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Operite suvo grožđe i osušite na papirnom ubrusu.
Dodajte suvo grožđe u smešu i zamesite testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Izvadite testo iz frižidera, podelite na komade težine oko 20 g svaki (oko veličine kašike). Formirajte male loptice.
Pokrijte pleh papirom za pečenje i stavite loptice. Lagano pritisnite viljuškom. Pecite u rerni na 180 stepeni 10-12 minuta dok kolačići ne porumene.