Korisna svojstva rasola: Odličan je za varenje, srce i kosti

by | 10.12.2023
korisna svojstva rasola

Veliki broj ljudi proliva. Međutim, na taj način prolivaju i jednu dozu zdravlja. Korisna svojstva rasola su odavno poznata i iako slan, on je veoma koristan za naš organizam.

Kiseli kupus je veoma zdrav, ali je zdrav i rasol u kom se pravi. Rasol se tokom procesa konzerviranja obogati hranljivim materijama, antioksidansima i elektrolitima. Zbog toga je ovaj proizvod veoma efikasan u lečenju različitih bolesti i nadoknađuje nedostatak vitamina. Naravno, možete konzumirati i rasol od kiselih krastavaca.

Koja su korisna svojstva rasola?

Rasol ima posebna lekovita svojstva jer ima niz korisnih supstanci. On je niskokaloričan, ali ima visok sadržaj korisnih elemenata, vitamina i antioksidanata. Zahvaljujući kiselo-baznoj reakciji koja se javlja u organizmu on može pomoći kod raznih stanja u organizmu.

  • Pomaže kod mamurluka i blokira toksične supstance od alkohola
  • Obnavlja kiselost digestivnog trakta
  • Pomaće u smetnji kod varenja
  • Efikasan je u brzom ublažavanju gčeva u mišićima zbog kalcijum hlorida, natrijuma i sirćeta.
  • Efikasno je sa smanjenje simptoma nemirnig nogu i pomaže da imate miran san ukoliko ga popijete pre spavanja.
  • Može se koristiti za ubčažavanje svraba i iritacije kože. Navlažite čistu krpu rasolom i nanesite je na mesto upale.
  • Pojačava imunitet
  • Pomaže da se smanji uticaj stresa
  • Dobar je za srce i kosti

Rasol je dobar ne samo za ljude, već i za biljke. Kada se kiselost rasola smanju, u saksije sa sobnim biljkama možete dodati malo rasola i požuteli listovi će ponovo pozeleneti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se koristi rasol?

Da biste izvukli korisna svojstva rasola iz kiselog kupusa, možete ga piti u svežem obliku. Međutim,  postoje i drugi načini kako možete da iskoristite ovaj zdrav napitak.

  • Nekoliko malih kašika poslužiće kao dobar začin za salate sa tunjevinom, baštenskim biljom ili jajima.
  • Razblažen rasol sa vodom može pomoći kod problema sa stomakom
  • Možete marinirati meso u rasolu pre kuvanja.

Kontraindikacije

Kao i svaki kiseli proizvod i rasol može imati negativna svojstva. Svež napitak može izazvati gorušicu, ali generalno ne bi trebalo da smeta zdravim ljudima. Međutim, ljudi koji pate od određenih stanja moraju biti veoma pažljivi.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Ljudi koji su na dijeti sa ograničenom količinom soli.
  • Ljudi koji pate od gihta
  • Osobe koje imaju čireve

Pre konzumiranja je svakako preporučljivo da se konsulutujete sa lekarom, naročito ako pijete neke lekove kako ne bi došlo do kontraidnikovanog uticaja.

HeikeRau/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs