Korisna svojstva rasola: Odličan je za varenje, srce i kosti
Veliki broj ljudi proliva. Međutim, na taj način prolivaju i jednu dozu zdravlja. Korisna svojstva rasola su odavno poznata i iako slan, on je veoma koristan za naš organizam.
Kiseli kupus je veoma zdrav, ali je zdrav i rasol u kom se pravi. Rasol se tokom procesa konzerviranja obogati hranljivim materijama, antioksidansima i elektrolitima. Zbog toga je ovaj proizvod veoma efikasan u lečenju različitih bolesti i nadoknađuje nedostatak vitamina. Naravno, možete konzumirati i rasol od kiselih krastavaca.
Koja su korisna svojstva rasola?
Rasol ima posebna lekovita svojstva jer ima niz korisnih supstanci. On je niskokaloričan, ali ima visok sadržaj korisnih elemenata, vitamina i antioksidanata. Zahvaljujući kiselo-baznoj reakciji koja se javlja u organizmu on može pomoći kod raznih stanja u organizmu.
- Pomaže kod mamurluka i blokira toksične supstance od alkohola
- Obnavlja kiselost digestivnog trakta
- Pomaće u smetnji kod varenja
- Efikasan je u brzom ublažavanju gčeva u mišićima zbog kalcijum hlorida, natrijuma i sirćeta.
- Efikasno je sa smanjenje simptoma nemirnig nogu i pomaže da imate miran san ukoliko ga popijete pre spavanja.
- Može se koristiti za ubčažavanje svraba i iritacije kože. Navlažite čistu krpu rasolom i nanesite je na mesto upale.
- Pojačava imunitet
- Pomaže da se smanji uticaj stresa
- Dobar je za srce i kosti
Rasol je dobar ne samo za ljude, već i za biljke. Kada se kiselost rasola smanju, u saksije sa sobnim biljkama možete dodati malo rasola i požuteli listovi će ponovo pozeleneti.
Kako se koristi rasol?
Da biste izvukli korisna svojstva rasola iz kiselog kupusa, možete ga piti u svežem obliku. Međutim, postoje i drugi načini kako možete da iskoristite ovaj zdrav napitak.
- Nekoliko malih kašika poslužiće kao dobar začin za salate sa tunjevinom, baštenskim biljom ili jajima.
- Razblažen rasol sa vodom može pomoći kod problema sa stomakom
- Možete marinirati meso u rasolu pre kuvanja.
Kontraindikacije
Kao i svaki kiseli proizvod i rasol može imati negativna svojstva. Svež napitak može izazvati gorušicu, ali generalno ne bi trebalo da smeta zdravim ljudima. Međutim, ljudi koji pate od određenih stanja moraju biti veoma pažljivi.
- Ljudi koji su na dijeti sa ograničenom količinom soli.
- Ljudi koji pate od gihta
- Osobe koje imaju čireve
Pre konzumiranja je svakako preporučljivo da se konsulutujete sa lekarom, naročito ako pijete neke lekove kako ne bi došlo do kontraidnikovanog uticaja.