Efikasni ruski recepti za promuklost: Evo kako da vratite glas
Promukli ste, boli vas grlo i glas vam je hrapav? Napravite pravu kombinaciju biljaka i ovu neprijatnu pojavu izlečite lekovitim odvarima. Promukl...
Kora i plodovi krušine sprečavaju zatvor i normalizuju rad celog digestivnog trakta
Još se u Kijevskoj Rusiji, ukoliko bi se čovek sklupčao od bolova, smatralo da ima „grčeve u stomaku“. Kako bi se oslobodili bolova i vratili normalan ritam pražnjenja creva, ljudi su od davnina pomoć tražili u lekovitoj biljci krušini. Njena kora i plodovi ne samo da su sprečavali zatvor već su normalizovali rad celog digestivnog trakta.
Sadržaj članka
Stanište krušine veoma je široko. Prostire se širom Evrope, preko zapadne Azije, pa sve do Kine, i od zapadnog Sibira na severu do Male Azije na jugu. Kod nas se veće skupine sreću u nizijskim šumama pored Dunava i drugih reka, a najviše ih ima po rečnim ostrvima. Postoje dve vrste krušine koje su naizgled veoma slične, ali ih je zapravo veoma lako razlikovati.
Krušina (lat. Frangula alnus) jeste žbun koji raste pored puta, u šumama i šikarama uz potoke i reke. Može da dostigne visinu od pet do sedam metara. Listovi su joj ovalni, s oštrim vrhom, a grane krhke i glatke, bez trnja. Još jedna od karakteristika ove vrste jeste crveni sloj koji se nalazi ispod kore i koji se lako uočava kad se gornji sloj zagrebe noktom.
Plodovi ove vrste krušine – crne bobice s dve pljosnate koštice – otrovni su za ljude, ali lekoviti za ptice!
Pazdren ili pasjakovina (lat. Rhamnus cathartica) po obliku i veličini podseća na prethodnu vrstu krušine. Ima ovalne listove, na granama raspoređene u parovima, a grane su mu savitljive i trnovite. Bobice pazdrena su crne, presijavaju se i sadrže tri–četiri ispupčene koštice, koje pomažu u čišćenju creva i aktivno se koriste u medicini.
U narodnoj medicini koriste se samo plodovi pazdrena, kad potpuno sazru, u septembru ili oktobru (plodovi krušine su otrovni i nisu za upotrebu). Najbolje je da ih sušite bez peteljki u rerni, na temperaturi od 50 stepeni. Dobro osušena sirovina izgubiće najviše petnaest procenata mase, a bobice će postati naborane, crne i sjajne. Mesnati deo je smeđe boje, ima blag miris (ne baš prijatan) i gorak ukus. Suve bobice čuvajte u papirnim kesama najduže četiri godine.
Kora (od obe krušine) priprema se u zimu ili proleće, kad ima najviše soka, tj. pre cvetanja. Pomoću testere ili sekire odrežite stabljike do visine 20 cm, kako bi ponovo mogle da izrastu. Ovo možete da radite jedanput u osam–deset godina kako ne biste naškodili populaciji ove vrste. Stabljike, grančice i izdanke isecite na komade, pa nožem napravite dva uzdužna reza. Na taj način koru ćete mnogo lakše ukloniti. Nikako nemojte da je stružete, jer će time izgubiti na vrednosti. Zatim se kora suši napolju, ali dalje od direktne sunčeve svetlosti. Znaćete da je dovoljno suva samo ako se lomi, nikako ne sme da se savija. Sirovinu čuvajte u papirnim kesama najduže pet godina.
Koru krušine (lat. Frangula alnus) ne koristite odmah jer sadrži snažne supstance i toksine. Pre upotrebe suva sirovina treba da odstoji najmanje godinu dana.
Pročitajte i… Sindrom propustljivog creva
PAZDREN (PASJAKOVINA)
* Protiv nadutosti: kašiku suvih bobica prelijte sa 250 ml vruće vode i na laganoj vatri kuvajte pet minuta. Držite u termosu dva sata. Pijte po 50 ml tri puta na dan.
* Protiv zatvora, hemoroida ili analne fisure (ranice na analnom otvoru): 10 g isitnjene kore prelijte sa 300 ml vruće vode, ostavite da odstoji osam–deset sati, pa procedite. Pijte po 50 ml dva-tri puta na dan dok simptomi ne nestanu.
KRUŠINA
* Protiv bola u želucu: 20 g kore prelijte sa 250 ml vruće vode i kuvajte pet minuta. Ostavite da u termosu odstoji 20 minuta, pa procedite. Pijte po kašiku tri puta na dan.
* Za lečenje jetre i žučnih kanala: kašičicu kore prelijte sa 250 ml vruće vode i kuvajte 20 minuta. Ostavite da se ohladi prirodnim putem, pa procedite. Uzimajte po kašičicu pre svakog obroka.
Pročitajte i… Seme lana + kefir: formula za čista creva