Efikasni ruski recepti za promuklost: Evo kako da vratite glas
Promukli ste, boli vas grlo i glas vam je hrapav? Napravite pravu kombinaciju biljaka i ovu neprijatnu pojavu izlečite lekovitim odvarima. Promukl...
Prilikom kiseljenja trava so „izvlači“ korisne supstance koje se ne mogu dobiti u sirovom obliku
Leti kud god da pogledamo – svuda se nalaze prirodni lekovi. Trave, ako hoćete, koristite sveže ili od njih pravite tinkture i odvare. A svu lekovitu snagu biljaka možete i da… ukiselite!
Piše: Nadežda Bažukova, fitoterapeut
Sadržaj članka
Prilikom kiseljenja trava so „izvlači“ korisne supstance koje se ne mogu dobiti u sirovom obliku. „Žive“ bakterije poboljšavaju varenje i normalizuju mikrofloru creva. Zakiseljavajući organizam, možete dostići potpunu otpornost na infekcije, koje se razvijaju samo u baznoj sredini, ali i ojačati imunitet i napraviti ravnotežu kiselina i baza u krvi i limfi.
Dve-tri velike šake lišća/stabljika/bobica po vašem ukusu (poželjno je da izaberete mladu svežu sirovinu) dobro operite i ručno ocedite.
Ukoliko je lišće grubo, možete ga prethodno popariti!
Sirovinu izgnječite, složite u posudu i do vrha prelijte rasolom u razmeri jedna i po kašičica soli na litar vode plus kora raženog hleba. Sve dobro sabijte, prekrijte čistom tkaninom i preko sadržaja stavite nešto teško kako biste ga pritisli. Ostavite da odstoji dva dana na sobnoj temperaturi, a potom sklonite u podrum ili u frižider. Jedite po kašiku ukiseljenih proizvoda tri puta dnevno ili isto toliko dodajite u hranu kao začin.
Prilikom bronhitisa – lišće podbela.
Protiv gastritisa – lišće bokvice.
U slučaju metaboličkog artritisa, gihta, osteohondroze – lišće maslačka (prethodno ga potopite sat vremena u prohladnoj vodi), šumskih jagoda, seme bokvice. Za spoljašnju primenu – svež baguljnik blatni (lat. Ledum palustre) s cvetovima (ova biljka raste u močvarnim područjima, u srednjoj i severnoj klimatskoj zoni. U Srbiji je nema, ali se preparati na bazi baguljnika povremeno mogu naći u apotekama koje prodaju ruske proizvode). Dakle, svež baguljnik blatni prespite solju u odnosu 1 : 1 pa do vrha prelijte 9-postotnim jabukovim sirćetom. Ostavite da odstoji dva dana. Čisto parče tkanine nakvasite rasolom i stavite na bolno mesto, a odozgo topao termofor. Držite sat vremena. Kura traje do prestanka bola.
Jetru jača i snižava visok nivo holesterola u krvi – ukiseljeni grašak.
Kardiovaskularna oboljenja – bobice krvavocrvenog gloga.
Za razređivanje krvi – isitnjeni cvetovi/plodovi kestena.
Ishemijska bolest srca – listovi mišjakinje (lat. Stellaria). Za salatu joj možete dodati svežu ili kiselu šargarepu.
Ja lično pravim zalihe cvetova maslačka, ali ne sa solju, nego sa šećerom. Pospem ih šećerom i ostavim dva dana na toplom mestu. Zatim stavim u frižider, gde se to može čuvati bar godinu dana, do sledećeg cvetanja. Nosim ga sa sobom na put: čim me stegne jetra ili pankreas, osetim mučninu ili gorušicu – pojedem kašiku. I posle 20 minuta kao da sam se ponovo rodila – sve prolazi. Provereno na sebi, već decenijama!
Pročitajte i… Zašto je opasna kisela hrana