Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Rusi, prosto, obožavaju kupine budući da štite od raka, a loših osobina – nemaju!
U Rusiji postoji legenda po kojoj su se zavoleli bogata, mlada dama i siromašni pastir. Međutim, dobro su znali da ne mogu biti zajedno. Tužna zbog zabranjene ljubavi, devojka je zamolila prirodu da joj pomogne i bar malo olakša bol nekim slatkim iznenađenjem. Dobila je neverovatan dar – predivne bobice slatko-kiselkastog ukusa. Tako su, po legendi, nastale kupine…
Sadržaj članka
Reč je o trnovitoj, višegodišnjoj, žbunastoj biljci koja pripada porodici ruža, a čija je najpoznatija rođaka – malina.
Cveta celo leto, sazreva u avgustu i septembru, a zanimljivo je to što se na jednoj biljci istovremeno nalaze cvetovi, nezreli i zreli plodovi. Iako je samonikla i uglavnom raste po šumama, kupinu mnogi uzgajaju u baštama kako bi im zdrave bobice bile nadohvat ruke. Iskusni pčelari znaju da je kupina u cvatu prava fabrika za izradu mirisnog i hranjivog meda, te često puštaju pčele na ispašu u kupinjak.
Sveže crne bobice spadaju u niskokalorične namirnice (svega 31 kcal), dok zamrznuta kupina sadrži duplo više ugljenih hidrata. Odličan su sastojak u dijetetskoj ishrani, jer potpomažu mršavljenje. Možda im nedostaje malo slasti, ali su zato savršena poslastica za ljubitelje kiselkastog ukusa. Kupina, sasvim sigurno, prevazilazi najbližu rođaka – malinu, ali ne samo nju. Naime, fenomenalan sastav vitamina i minerala čini je pravim šampionom među voćem! Osim plodova, lekovito je i lišće, kao i koren kupine.
Bobice kupine nenadmašne se po sadržaju prirodnog vitaminskog kompleksa – veoma su bogate vitaminima C, B (visik nivo nikotinske kiseline) i E, karotenom (provitamin A) i nešto manje vitaminima P i PP.
Od minerala obiluje kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Takođe, bogata je vlaknima i amino-kiselinama.
Kupine je poželjno jesti što češće, budući da jačaju imunosistem, poboljšavaju metabolizam i normalizuju sve telesne funkcije.
Deluju antipiretički – prirodna su zamena za aspirin. Imaju terapeutski efekat na gotovo sve organe. Neutrališu groznicu i visoku temperaturu jer sadrže bioflavonoide, koji deluju kao antioksidansi.
Kupina je blagotvorna za čitav digestivni sistem, stoga se preporučuju kao terapija za stomačne i crevne bolesti.
Lišće kupine, skupljeno na početku cvetanja, pomaže u slučaju dijatere (sadrži čak 20% tanina), trovanja hranom, dizenterije, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
UBRZAVA OPORAVAK POSLE OPERACIJA
Kupina sadrži dosta vitamina K, koji pospešuje zgrušavanje krvi i zarastanje rana. Takođe, jedan je od ključnih faktora u zaštiti od osteoporoze, jer jača kosti.
U narodnoj medicini kupine se koriste za jačanje opšteg stanja organizma, u slučaju anemije i avitaminoze. Plodovi potpomažu lečenje bolesti bubrega i bešike, a dobar terapijski efekat imaju i kad je reč o dijabetesu i upali zglobova. Ove fantastične crne bobice preventivno deluju na nastanak tumora i mogu zaustaviti razvoj kanceroznih ćelija. Konzumacija svežih kupina poboljšava aktivnost moždanih ćelija i krvnih sudova, normalizuje san i smanjuje razdražljivost. U slučaju ateroskleroze korisno je jesti ove bobice u bilo kom obliku.
Čaj od listova i korena kupine pospešuje zarastanje rana i čišćenje krvi, te pomaže u slučaju problema s varenjem. Odvar od lišća deluje antiupalno i diuretički, dok se sveži listovi primenjuju prilikom lišajeva i hroničnih čireva na nogama. Kako bi se izborili s nervozom i gušenjem na nervnoj bazi, stari Rusi pili su odvar od kupinovog lišća.
KONTRAINDIKACIJE
Svež plod kupine ne preporučuje se u slučaju bolesti tankog creva – tad je bolje piti njen sok. Preterana upotreba može pospešiti lučenje želudačne kiseline, a i bubrežni bolesnici moraju biti oprezni s kupinom. U suštini, kupina pomaže svima, ali ne sme se preterivati u njenom konzumiranju.
* U Rusiji se kupina zove ежевика, što je izvedeno od еж-ягода odnosno jež-bobica, a sve zato što bodljikave iglice koje krase ovo voće podsećaju na ježa.
* Nedavna istraživanja ruskih naučnika dokazala su da kupine sadrže supstancu koja može ubiti ćelije raka ne ugrožavajući zdrave ćelije.
* U davna vremena, u proizvodnji boja za tkanine – osnovni sastojak bila je upravo kupina.
* Prilikom sazrevanja, plod kupine promeni boju nekoliko puta – u početku je zelen, zatim postepeno postaje smeđ, a kao potpuno zreo crne je boje.
* Kupina je jedna od retkih voćaka koje se savršeno kombinuju s drugim plodovima, ali i s mlečnim proizvodima (sladoled, sir, jogurt, kefir), te slatkim pecivima.
Pročitajte i… Povratite snagu nakon hemoterapije