Često uzimanje antibiotika narušava zaštitnu funkciju creva
Dugo i često uzimanje antibiotika narušava zaštitnu funkciju creva i menja njihovu
mikrofloru. Kao posledica toga – slabi imunitet. Kako da rešite problem?
U slučaju mnogih infekcija uglavnom je potrebno uzimanje antibiotika. Ali, koliko su dobri da unište određene bakterije, sa druge strane narušavaju crevnu floru.
Sadržaj članka
Kako smanjiti štetne posledice antibiotika?
Normalizujući rad creva, zaista možete popraviti opšte stanje organizma. Međutim, ne treba tek tako uzimati probiotike (laktobakterije). Za početak treba otkriti postoje li promene u crevima – dati stolicu na analizu, uraditi test na disbakteriozu. Zatim se s tim rezultatima obratiti lekaru kako bi vam on odredio odgovarajuće lečenje. Taj proces je dugačak i odvija se u nekoliko etapa.
Šta je disbakterioza?
Disbakterioza je poremećaj u ravnoteži crevne mikroflore, što znači da je normalan odnos korisnih i štetnih bakterija u crevima narušen. Zdrava crevna mikroflora sadrži stotine vrsta bakterija koje zajedno pomažu u varenju, proizvodnji vitamina, zaštiti od patogena i podržavaju imuni sistem. Kada dođe do disbakterioze, ove funkcije mogu biti ugrožene, što može dovesti do različitih simptoma i zdravstvenih problema.
Hrana koja je poželjna
Naravno, pravilna ishrana prilikom disbakterioze jedan je od važnijih koraka. U dnevni režim obavezno treba da uključite povrće: sve vrste kupusa, bundevu, tikvice, cveklu. U početku je bolje dinstati povrće, a s vremenom možete jesti i sirovo. Od voća se preporučuju zapečene jabuke i banane. Takođe, u jela je dobro dodavati biljna ulja (laneno, čičkovo, ulje oblepihe), na primer u dinstano povrće ili salate.
Biljni recepti protiv štetnog dejstva antibiotika
Za obnavljanje rada creva korisno je piti odvar od korena belog sleza, koji ima oblažuća svojstva Jednu kašiku isitnjene suve sirovine prelijte sa 200 ml hladne prokuvane vode i ostavite preko noći u frižideru. Ujutru pustite da provri, ali ne kuvajte. Ohladite i
procedite. Popijte sve ujutru. Kura traje deset dana.
Efikasna je i sledeća mešavina. Izmešajte jednake količine isitnjene suve stabljike troskota (lat. Polygonum aviculare), kozjih rogova (lat. Bidens tripartita), kantariona i petrovca (lat. Agrimonia eupatoria). Dve kašike mešavine prelijte sa 350–400 ml
ključale vode, ostavite da odstoji dva sata, pa procedite. Uzimajte po 120 ml tri puta dnevno. Kura traje 21 dan. Potom napravite pauzu od dve nedelje pa ponovite lečenje.
Možete koristiti i biljke koje sadrže prirodni probiotik inulin – koren cikorije i maslačka. Osušenu sirovinu potrebno je peći dok ne dobije zlatastu boju, samleti je u mlinu za kafu i kuvati upravo kao kafu