Zubne proteze: Koje su najbolje opcije i kako se održavaju?
U starijim godinama, nažalost, mnogi moraju da stave zubne proteze. Kad je pravo vreme za to i kakve treba da odaberete – pročitajte u nastavku tek...
Ukoliko patite od osetljivosti zuba pri uzimanja tople, hladne ili slatke hrane i pića, sigurno ste u potrazi za spasom. Ovi prirodni lekovi za povećanu osetljivost zuba mogu biti od pomoći.
Povećanu osetljivost zuba karakteriše bol ili nelagodu pri unošenju tople, hladne, kisele ili slatke hrane ili pića. Nekad bol možete osetiti i prilikom udisanja hladnog vazduha. Razlog za to je oštećenje zubne gleđi i nedostatak kalcijuma. Dakle, da biste poboljšali stanje svojih zuba potrebno je da unosite dovoljnu količinu kalcijuma, vitamina D i fosfora.
[lwptoc]
Sadržaj članka
Da biste se izborili sa povećanom osetljivosti zuba, možete isprobati domaću prirodnu pastu i nekoliko lekova iz tradicionalne medicine.
Ova metoda može smanjiti osetljivost zuba i ojačati gleđ. Rastvorite kašičicu kuhinjske soli u čaši tople vode i isperite usta nakon pranja.
Rastvor sode bikarbone sa par kapi ulja čajevca. Ovo će takođe smanjiti osetljivost zuba, ojačati gleđ, ali i poboljšati stanje desni. Takođe je veoma korisno u borbi protiv plaka.
Uzmite 5g bilo koje biljke i skuvajte u pola litre vode. Nakon jela isperite usta sa lekom.
Svaki dan masirajte desni prstom. To bi trebalo da pojača cirkulaciju krvi u desnima i poboljša ishranu zuba.
Žvakanje propolisa takođe može biti veoma efikasno. Žvaćite mali komad propolisa nekoliko puta nedeljno.
Ljuske od jajeta takođe mogu biti korisne za povećanu osetljivost zuba. Ljuske od jajeta dobro operite (možete ih kuvati 10 minuta), osušite ih i sameljite dok ne dobijete brašnastu smesu. Uzmite 1,5g ljuske dnevno. Možete ih dodati i u hranu. Ovo bi trebalo da ojača zubnu gleđ.
Drevni narodni lek za smanjenje osetljivosti zuba je mleko. Pijte toplo mleko (najbolje domaće) u malim gutljajima, držeći ga u ustima 10-15 sekundi.