Protein lepote: 5 namirnica koje pomažu da se nadoknadi nedostatak kolagena
Protein lepote je važan za kožu, kosti i zglobove. Kako nivo kolagena s godinama opada, postoje namirnice koje mogu da pospeše njegovu proizvodnju kako biste produžili mladost.
Glatka, ujednačena koža koja izgleda da sija iznutra, jaka zdrava kosa i nokti, jake kosti i zdravi zglobovi – sve je to nemoguće bez kolagena, proteina koji čini do 45% celokupnog „građevinskog materijala“ ćelija.
Sadržaj članka
Šta je protein lepote?
Radi se o kolagenu, vrsti proteina koji je izuzetno važan za strukturu kože, kostiju, mišića, tetiva i ligamenata u telu. On čini oko 30% ukupnih proteina u ljudskom telu, što ga čini jednim od najvažnijih proteina za održavanje zdravlja i funkcionalnosti tela.
Kolagen se sastoji od dugih lanaca aminokiselina, posebno glicina, prolin i hidroksiprolin. Ovi aminokiseline igraju ključnu ulogu u održavanju strukture i elastičnosti tkiva.
Protein lepote: Namirnice koje poboljšavaju proizvodnju kolagena
Međutim, činjenica je da već od 25-e godine života počinje da opada nivo kolagena u telu. U proseku do 50. godine sadržaj ovog proteina se smanjuje za 1% godišnje, a nakon menopauze ubrzava se „ispiranje“ kolagena.
Dobra vest je da se deo vašeg kolagena može nadoknaditi, uključujući i odabirom određene hrane. Govorimo vam šta prvo treba da jedete da biste sačuvali ovaj prirodni „lepak“ i pomogli sebi da produžite mladost.
Životinjski proteini
Kolagen je protein i telo ga „izvlači“ iz proteinske hrane. Belo meso piletina, ćuretina, govedina, pa čak i svinjetina – sve ove namirnice će pomoći da se poveća nivo kolagena u telu i da vaša koža, kosa i nokti budu zdravi i lepi.
Spanać i kelj
Ovo povrće je bogato vitaminima A, C i cinkom, koji stimulišu proizvodnju prirodnog kolagena. Pokušajte da jedete salatu od ovog povrća barem svaki drugi dan – to će vam pomoći da održite prirodnu mladost kože i kose.
Šargarepa
Još jedan vitamin neophodan za proizvodnju kolagena je vitamin A, kojeg posebno ima u šargarepi. Ali zapamtite da bi ga telo apsorbovalo, treba ga kombinovati sa nezasićenim mastima, poput maslinovog ili suncokretovog ulja.
Grašak
Pravi šampion u sadržaju proteina – jedna porcija sadrži neverovatnih 8 g! Istovremeno, grašak je bogat dijetalnim vlaknima i korisnim vlaknima, neophodnim za zdravlje creva i aktivan metabolizam.
Čorba
Čorba, čija su osnova kosti i hrskavica živine ili govedine, mora redovno biti na vašem stolu. Štaviše, što ste stariji, češće biste trebali jesti ovo jelo: na kraju krajeva, čorba je jednostavno „zlatni“ izvor proteina, kalcijuma i prirodnog kolagena.