Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Poznato je da se trudnicama javlja neutaživa želja za raznovrsnom hranom, kao što su kiseli krastavci, voće, začinjena i kisela hrana, a posebno slatkiši. Istraživači s Medicinskog fakulteta u Moskvi ispitivali su kako čokolada deluje na trudnice i otkrili da ova poslastica podstiče rast fetusa i pozitivno utiče na posteljicu.
Studija je obuhvatila 129 žena, od 11. do 14. nedelje trudnoće podeljenih u dve grupe. Prva grupa je jela čokoladu s visokim nivoom flavonoida (vitamin P), a druga s niskim. Svaki dan do samog porođaja trudnice su konzumirale po 30 grama čokolade. Naučnici su zaključili da je indeks pulsa ploda kod obe grupe ispitanican znatno poboljšan, kao i da je uočen manji rizik od preeklampsije i hipertenzije. Dakle, čokolada s niskim i visokim sadržajem flavonoida, u umerenim dnevim dozama, jednako je korisna za trudnice.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net