Prirodni lekovi za giht: Obloge, masti i decokcije ublažavaju bolne tegobe
Giht je veoma bolno i neprijatno stanje i ljudi uvek traže načine kako da olakšaju neprijatne simptome. Prirodni lekovi za giht mogu biti od pomoći.
Giht je veoma često stanje, a kako se za njega zna vekovima, postoji niz lekova u narodnoj i tradicionalnoj medicini koji ublažavaju bolove i pomažu kod smanjenja mokraćne soli u krvi. Neophodno je da se pridržavate propisanih doza.
Sadržaj članka
Šta je giht?
Giht je upalno stanje zglobova koje se razvija kod ljudi koji pate od visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Bolovi u zglobovima se javljaju zbog povećanih naslaga soli. Karakteristični simptomi gihta su:
- oticanje zglobova
- crvena boja problematičnih područja
- jak bol čak i prilikom laganog dodira
- povećanje temperature u bolnim oblastima
- zadebljanje kod zglobova
- nepokretnost zglobova
Giht se može javiti iz genetskih razloga, zbog hormonskih poremećaja, loše ishrane, uzimanja lekova i metaboličkih poremećaja. Pored korišćenja prirodnih lekova za giht, veoma je važno i korigovati ishranu.
Prirodni lekovi za giht
Tradicionalna medicina nudi mnogo recepata za lečenje gihta uključujući i spoljne masti, decokcije, losione, obloge, kupke i tinkture za napitke koji deluju iznutra.
Obloge
Prirodni lekovi za giht se mogu koristiti kao obloge koje će izvući bol i doneti olakšanje u obolelim zglobovima.
So i med
Ova kombinacija može biti veoma efikasna u uklanjanju tegoba ljudi koji pate od gihta. Pomešajte jednake količine meda i soli i nanesite debeli sloj na meku krpu. Obmotajte bolna područja, prekrijte folijom za hranu i pokrijte toplom odećom. Ostavite da odstoji preko noći i ponavljajte proces 15 dana.
Prirodni lekovi za giht: Kamilica i zova
Kamilica i zova u vidu obloga mogu smanjiti bol i otok. Prokuvajte 250 ml vode i prelijte pola čaše suvih cvetova kamilice i zove. Zatvorite posudu i ostavite da odstoji pola sata. Izvucite cvetove i travu i umotajte je u platnenu tkaninu. Lečite nedelju dana.
List kupusa i med
Kupus je veoma dobar za ublažavanje bolova. Probušite ga na nekoliko mesta viljuškom i ubacite u vrelu vodu na minut. Nanesite med na bolno mesto, a potom stavite i listove kupusa.
Masti
Masti takođe mogu biti veoma efikasne kao prirodni lekovi za giht.
Maslac sa pivom
Prokuvajte 200 g maslaca i dobijenu penu kombinujte sa 100 g piva i 50 g ulja kamfora. Kuvajte rastvor 2-3 minuta i nanosite tri puta dnevno.
Jabukovo sirće i žumance
Jednu kašiku nerazređenog jabukovog sirćeta pomešajte sa jednim sirovim žumancetom. Umutite dok ne dobije gustinu i mazati tokom celog dana. Mast držati na hladnom.
Decokcije
Decokcije se uzimaju oralno i veoma su efikasne kao prirodni lekovi za giht. One se jednostavno pravo od lako dostupnih sastojaka.
Jabuke
Uzmite pet-šest jabuka i sa korom isecite na kriške. Stavite i u 1,5 litar ključale vode i kuvajte 10 minuta. Ostavite na toplom mestu pet sati. Uzimajte jednu čašu pića pre jela.
Limun i beli luk
Uzmite 4 limuna i 3 glavice belog luka. Sameljite ih i pomešajte sa dve čaše prokuvane vode. Ostavite da odstoji preko noći i procedite. Uzimajte 2 supene kašike ujutro na prazan stomak.
Lovorov list
Uzmite 20 g lovorovog lista, prokuvajte sa dve čaše vode i ostavite da odstoji 3 sata. Pijte u malim gutljajima svaka 2-3 sata.
Celer
Sameljite koren celera i poparite u 1,5 litar vode. Poklopite i ostavite da odstoji četiri sata, a potom procedite. Uzimajte 2 supene kašike ujutro na prazan stomak.
Decokcije za smanjenje nivoa mokraćne kiseline u organizmu
Prirodni lekovi za giht mogu pomoći svojim delovanjem i tako što će pomoći da smanji nivo mokraćne kiseline u organizmu.
- Listovi breze
Dve kapike iseckanog lišća sipajte u 0,4 dcl vode.Kuvajte 10-15 minuta i ostavite da se ohladi. Uzimajte supenu kašiku tokom obroka 20 dana. - Ovsena kaša
Jednu šolju ovsenih zrna skuvajte u jednom litru vode (15-20 minuta). Dobro procedite i dodajte 2 šolje mleka.Vratite na laganu vatru 3-5 minuta. Pijte čašu tri puta dnevno tokom dana. - Pirinač
Nekoliko puta temeljno isperite 3 supene kašike zrna i prelijte vodom. Ostavite da odstoji 6-8 sati. Ponovo isperite, a potom dovedite do ključanja i uklonite sa vatre. Ponovo isperite i ponovite proces još 3 puta. Nakon konzumiranja bez dodavanja soli i ulja, nemojte jesti ni konzumirati tečnost narednih 5 sati. Koristite sedam dana i ponovite nakon mesec dana. - Čaj od kamilice
Jednu kašičicu sušene kamilice prelijte ključalom vodom. Sačekajte 20 minuta i čaj je spreman. - Odvar od crnog luka
Tri ili četiri glavice crnog luka sa ljuskom ubacite u 1,5 litara vode. Kuvajte dok ne omekša i uzimajte jednu čašu pre jela.