Korisna svojstva goveđeg želatina: Obnavlja hrskavicu i jača kosu i nokte
Korisna svojstva goveđeg želatina su odavno poznata tradicionalnoj medicini, a lečenje ovom supstancom je sve popularnije.
Goveđi želatin je odličan izvor proteina, sadrži vredne aminokiselina, a istovremeno ima nizak sadržaj kalorija, šećera, masti i ugljenih hidrata. Njega uglavnom možete pronaći u prahu u apotekama i zdravoj hrani. On je neophodan za naše opšte zdravlje jer pomaže u formiranju zglobova, hrskavice, kože, kostiju, sistema za varenje i još mnogo toga.
Sadržaj članka
Korisna svojstva goveđeg želatina: Kako nastaje?
Goveđi želatin se dobija od goveđe kože, tačnije od goveđeg kolagena koji je strukturni protein i nalazi se u ljudskom telu. Ovaj želatin se sastoji od aminokiselina koji su potrebni za varenje, zarastanje rana, obnovu hrskavice u zglobovima i još mnogo toga. Osim što je odličan izvor proteina, on se može koristiti i kao sredstvo za zgušnjavanje u kuvanju ili pečenju.
Ukoliko pravite goveđu supu od kostiju kod kuće, videćete želatinastu komponentu koja se dobija od koštane srži i tetive. Goveđi želatin dobija oblik i postaje žele kada se pomeđa sa vrućom tečnošću. On i nema ukus, pa ga je moguće koristiti u velikom broju recepata.
Koja su korisna svojstva goveđeg želatina?
Želatin se smatra čistim proteinom, a aminokiseline koje sadrži su glavni razlog za konzumiranje. One su gradivne supstance proteina. Ovaj želatin je posebno bogat aminokiselinom glicinom koja je veoma korisna za zglobove, san i kognitivno zdravlje. Evo zašto je dobro da konzumirate goveđi želatin.
- Visok sadržaj proteina
Želatin se dobija od kolagena koji je i anajzastupljeniji protein u ljudskom telu. Proteini kolagena i želatina doprinose strukturi vezivnog tkiva, pa redovna konzumacija goveđeg želatina doprinovi obnavljanju creva, kože, kose, tetiva, hrskavice, kičme i zglobova. - Pomaže zdravlje creva i varenje
Korisna svojstva goveđeg želatina se vide i u tome što se smatra lako svarljivim obilkom proteina što je veoma pogodno za ljude koje su na raznim dijetama kao što su paleo, keto i autoimune dijete. On je pogodan i za one koji su osetljivi na mlečne proizvode ili za one koji teško vare masne komade mesa jer one ne sadrži uobičajene alergene i probavne iritacije. - Pomaže u održavanju zdravih zglobova
Aminokiseline koje se nalaze u želatinu i kolagenu pomažu da se telo drži zajedno delujući kao unutrašnji lepak jačajući zglobove, hrskavicu i ligamente. Kako starimo, smanjuje se i proizvodnja kolagena, pa se za zdravlje hrskavice i zglobova preporučuje konzumiranje želatina. - Povećava mišićnu masu
- Održava stabilan nivo šećera i krvi i smanjuje apetit
- Pomaže kognitivne funkcije uključujući pamćenje i učenje
- Efektan je za kvalitetan san
- Jača kožu, kosu i nokte
Kako se upotrebljava goveđi želatin?
Njega možete napraviti kod kuće. Kako biste maksimalno izvukli korisna svojstva goveđeg želatina, oko 2 kg posoljenih kostiju potopite u vodu, dodajte so i ostavite da proključa. Kada provri ostaviti da se krčka narednih 48 sati. Može to biti i kraće, ali u tom slučaju će količina želatina biti manja. Ako se stvori masnoća, samo je odsecite. Ostavite da se ohladi i držite u frižideru.
Možete ga kupiti i u obliku praha. Opšta preporuka za konzumiranje želatina kod odraslih je jedna ili dve porcije želatinskih suplemenata dnevno. Najčešće se preporučuje konzumiranje u jutarnjim satima. Dve kašičice praha (ne sme da se prekorači 10 g) pomešajte sa pola čaše vode ili jogurta i ostavite preko noći. Popijte/pojedite ujutro na prazan stomak kako biste u potpunosti iskoristili korisna svojstva goveđeg želatina.
Goveđi želatin možete konzumirati 30 dana uzastopno, a potom je potrebno napraviti pauzu 6 meseci.
Kontraindikacije
Želatin obično veoma dobro podnose svi, čak i ljudi koji imaju probleme sa varenjem. Najbolje je početi sa malom količinom kao što je pola porcije, a potom postepeno povećavati dozu kako biste bili sigurni da ga dobro podnosite.