Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem: Biljni čajevi i masti mogu biti od pomoći
Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem nije toliko jednostavno. Iako priprema recepata nije komplikovana, proces izlečenja je dugotrajan.
Zapaljenje površinskih vena ume da bude bolno i neprijatno stanje. Zbog toga je priroda tu da nam pruži pomoć. Razne masti i tinkture mogu biti od koristi ako ih koristite i pripremate na pravi način. Crna zova, sladić i divlji kesten mogu pomoći.
Šta je tromboflebitis?
Tromboflebitis je zapaljenje površinskih vena. Tačnije, tromboflebitis je kombinacije flebitisa (upale) i stvaranje tromba u površinskim venama. Tamo gde je endotel (unutrašnji zid vene) najviše oštećen dolazi do stvaranja tromba. Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem zahteva tri glave grupe biljka: one sa protivupalnim svojstvima, antikoagulante (one koje sprečavaju zgrušavanje krvi) i venotonike (oni koji podstiču jačanje venskih zidova).
Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem
Da bi lečenje tromboflebitisa bilo uspešno, treba koristiti određeno bilje. Na primer, poželjno je koristiti biljke koje imaju i protivupalna i antikoagulantna svojstva kao što su: suručica, crna zova, bela vrba, majski šipak, kamilica, sladić, trobojna ljubičica i sl.
Čajevi i tinkture
Suručica
Jednu kašiku seckanog suvoh bilja kuvajte na laganoj vatri 3-4 minuta sa jednom čašom vode. Ostaviti 2 sata, a potom procediti. Uzimajte 1 kašiku 3 puta dnevno pre obroka.
Bela vrba
Uzmite 1 kašičicu suve kore i prelijte sa 2 šolje ohlađene proključale vode. Ostavite da odstoji 4 sata. Uzimajte 1/3 šolje 3-4 puta dnevno pre obroka.
Crna zova
Zalečenje tromboflebitisa prirodnim putem možete koristiti crnu zovu. Jednu kašiku cveta prelijte sa šoljom ključale vode. Ostavite pola sata u zatvorenoj posudi, a potom procedite. Pijte toplo uveče ili uzimajte pola šolje 3-4 puta dnevno 15 minuta pre jela.
Majski šipak
Jednu kašiku neoljuštenog voća prelijte sa 2-3 šolje ključale vode. Dobro zatvorite u emajliranu posudu i kuvajte 10 minuta. Ostaviti da odstoji 1 dan,a potom procediti. Uzimajte pola šolje 3-4 puta dnevno pre obroka.
Slatka detelina
Kod slatke deteline je veoma važno da pratite njeno sušenje. Ukoliko detelina tokom sušenja postane braon, ne smete je konzumirati jer postaje toksična. Jednu kašiku prelijte sa jednom šoljom ključale vode i ostavite 1 sat, pa potom procedite. Koristite 1/4 šolje 3 puta dnevno pre obroka.
Koznac
Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem je moguće i sa koznacom. Uzmite 20 g usitnjene suve biljke na 1 šolju vode i kuvajte 3-4 minuta. Ostavite da odstoji 2 sata, pa procedite. Uzimajte 2-3 kašike 3 puta dnevno.
Zimzelen (Vinca minor)
Uzmite jednu kašiku seckanog bilja i prelijte sa šoljom ključale vode. Kuvajte na vodenoj pari 15 minuta. Ohladite, procedite i iscedite upotrebljenu sirovinu i sipajte u dobijenu decokciju. Uzimajte 1/3 šolje 3 puta dnevno.
Ivanjsko cveće
Uzmite 2 kašičice suvog bilja sa cvetovima i prelijte šoljom ključale vode. Ostavite 2 sata u dobro zatvorenoj posudi, a potom procedite. Uzimajte toplo, 1/2 šolje 3-4 puta dnevno pre jela.
Veronika
Jednu kašičicu suve veronike prelijte sa jednom šoljom ključale vode. Ostavite 2 sata i procedite. Uzimajte pola čaše dnevno.
Masti za lečenje tromboflebitisa prirodnim putem
Za pripremu masti sok od svežeg bilja se pomeša sa puterom ili se dva dela biljke zagreju sa pet delova svinjske masti dok voda ne ispari, pa se procede i iscede.
Divlji kesten
Biće vam potrebni cvetovi kestena. Rastopite 300 g svinjske masti i dodajte 3-4 kašike suvog kestenovog cveća i mešajte. Potom stavite u rernu na 75 stepeni i ostavite sat vremena. Potom pustite da se ohladi i čuvajte u frižideru. Nanosite na noge dva puta dnevno.
Gavez
Sameljite 2 kašike svežeg korena gaveza sa 2 kašike neslane svinjske masti. Izmešajte i koristite za mazanje.
Lečenje tromboflebitisa prirodnim putem je dug i težak proces koji zahteva strpljenje istrajnost. Nijedan lek se ne sme koristiti duže od mesec dana, a onda se menja terapija. U svakom slučaju, potrebno je da se konsultujete sa lekarom pre korišćenja bilo kog leka.