Spasite krvne sudove u mozgu: Lečenje cerebralne ateroskleroze
Kako da sačuvate krvne sudove u mozgu? Prof. dr Vladimir Nikolajevič Višnjev, fitoterapeut savetuje na koji način možete da upotrebite lekovito bil...
Nedavno sam za prijatelje pravila tortu od heljde. Ali najzanimljivije je da se sirovo “testo” svima dopalo čak i više nego same kore posle pečenja. Odvojila sam ga specijalno radi degustacije, pošto je ukus smese od heljde iz nekog razloga podsećao na kolač od krompira. Ipak, svi su odlučili da je bolje da ta smesa bude osnova čokoladne kobasice, bez pečenja. (Oksana Mickevič, specijalista za zdravu ishranu, Babrujsk)
Heljda se s pravom smatra jednom od najkorisnijih žitarica. Posebno se preporučuje onima koji pate od anemije, pošto zaista povećava koncentraciju hemoglobina. Folna i askorbinska kiselina, koje ulaze u njen sastav, poboljšavaju apsorpciju gvožđa i aktiviraju stvaranje nove krvi. Zahvaljujući probranim vitaminima i mineralima koje sadrži, heljda je korisna u slučaju kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, a i čisti krvne sudove od holesterola. Stručnjaci još tvrde da redovno konzumiranje jela od heljdine prekrupe podstiče stvaranje eritrocita, što, sa svoje strane, poboljšava stanje kože i čak podiže raspoloženje.
PROČITAJTE I… Umorni ste? Bledi? Možda ste anemični
Uzgred, jedno od najvažnijih svojstava heljde jeste zaštita od raka, budući da flavonoidi koje ona sadrži sprečavaju rast tumora.
Trista grama heljde sameljite u mlinu za kafu. Isto tako, ali odvojeno, sameljite dve kašike lanenog semena i prelijte sa šest čaša vode. Dvesta grama urmi bez koštica, nakvašenih vodom, umutite s malom količinom vode dok se ne napravi homogena smesa, dodajte so, brašno od lanenog semena i samlevenu heljdu, jednu do dve kašike kakao praha, te vanilu i med po ukusu. Ostavite da to odstoji. Posle sat vremena dobićete plastično “testo”.
Ukoliko vam se dopada slatka varijanta, dodajte med, ali ne šećer. Cela stvar je u tome da slatkoća neutralizuje sva pozitivna svojstva heljde.
U ovoj “kobasici” dobro izgledaju i orašasti plodovi. Mada, zašto da je gledate? Bolje je da joj odmah date potreban oblik (formirajte je rukama), isečete je i servirate!
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net