Prirodni lekovi za tuberkulozu: Beli luk, limun i propolis smanjuju tegobe

by | 22.01.2024
prirodni lekovi za tuberkulozu

Tuberkuloza je ozbiljno stanje koje zahteva lečenje lekovima i posmatranje lekara. Međutim, prirodni lekovi za tuberkulozu mogu pomoći i ubrzati oporavak.

Tuberkuloza je veoma ozbiljno stanje i zbog toga ove lekove možete koristiti samo uz konsultaciju sa lekarom. Takođe, ona se ne može rešiti samo sa prirodnim lekovima, već su neohodni lekovi, ali i korigovanje ishrane.

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza je akutna zarazna bolest koja pogađa pacijente svih uzrasta. Bolest izaziva Mycobacterium tuberculosis i najčešće se manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organa. Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu. Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razbole od aktivne tuberkuloze.

Faktori rizika za dobijanje tuberkuloze su HIV infekcija, problemi sa imunitetom, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, socijalno ugrožene kategorije stanovništva i stanovanje u zajednici sa obolelim od tuberkuloze.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi se ogledaju u malaksalosti, gubitku apetita, mršavljenju, pojačanom noćnom znojenju, povišenoj temperaturi uz suv i uporan kašalj, koji može biti praćen iskašljavanjem sluzi, gnoja ili krvi. Ako bolest uznapreduje, moguće je otežano disanje.

Prirodni lekovi za tuberkulozu

Ovi lekovi se mogu koristiti samo uz konsultaciju sa lekarom jer je svaki bolesnik individualno podnosi, a u skladu sa tim lekar propisuje i daje terapiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Svinjska mast

Uzmite čistu svinjsku mast, istopite je i dodajte jednaku količinu mleka i kuvajte nekoliko minuta. Lečenje počinje ispijanjem 1/8 čaše rastvora dnevno postepeno povećavajući količinu, a do kraja kursa količina leka treba da bude jedna cela čaše dnevno. Lečenje traje 8 nedelja.

Po drugom receptu bi trebalo da narendate 400 g masti i 5 zelenih jabuka, a potom stavite u šerpu i dinstate na tihoj vatri. Za to vreme izmrvite čašu šećera sa 12 žumanaca i dodajte 400 g rendane crne čokolade. Skinite mast sa vatre, procedite  i pomešajte sa smesom od jaja i čokolade. Kada se smesa ohladi, namažite na hleb i jedite uz čaj.

Ren

Koren rena narendajte i stavite u teglu od tri litra, bez sabijanja i dodajte surutku od kravljeg mleka. Zatvorite poklopac i ostavite na toplom mestu 4 dana. Uzimajte pola čaše pola sata pre obroka.

Prirodni lekovi za tuberkulozu: Beli luk i limun

Uzmite 5 limuna i 5 glavica belog luka i sameljite u mašini za mlevenje mesa i pomešajte sa 0,5 meda od deteline ili lipe i ostavite da odstoji nedleju dana. Uzimajte proizvod da odstoji nedelju dana i uzimajte jednu kašikicu na prazan stomak tokom dva meseca.

Članak se nastavlja posle reklama

Aloja sa biljem i medom

U emajliranoj posudi otopite 1,5 kg lipovog meda, dodajte čašu iseckanog lista aloje i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. U to vreme u dve čaše vode u odvojenim posudama sipajte 10 g cveta lipe i 25 g brezovih pupoljaka i kuvajte tri minuta. Odvare umotajte i ostavite 20 minuta, potom iscedite, dodajte u mešavinu meda i aloje, dobro promešajte i sipajte u tamne flaše od pola litra, dodajući u svako po 50 ml maslinovog ulja. Uzimajte jednu kašiku uvek u isto vreme tri puta dnevno i protresite pre upotrebe.

Mast do propolisa

U čistoj emajliranoj posudi otopite 100 g putera, pustite da provri i ohladite na 50 stepeni. Zatim u ulje dodajte 10 g propolisa, zagrejte na 80 stepeni uz stalno mešanje i kuvajte 10 minuta. Dobijena vruća smesa se filtrira kroz gazu. Proizvod treba uzimati sa zagrejanim mlekom jednu kašičicu pre jela. Lečenje traje dva meseca sa pauzama od nekoliko nedelja.

Ishrana za tuberkulozu

Bolest izaziva poremećaje u funkcionisanje želuca i jetre, pa preopterećenja ovih organa teškom hranom može izazvati razne poremećaje. Da biste olakšali oporavak potrebno je da konzumirate hranu koja sadrži dosta vitamina, belančevina i drugih važnih sastojaka. Preporučljivo je da jedete:

  • pasulj
  • pahuljice od žitarica
  • mlečne proizvode
  • jaja
  • ribu
  • obogaćene žitarice
  • zeleno povrće
  • meso
  • sojino mleko
  • pšenične klice
  • integralne žitarice

nicoletaionescu/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs