Alergija na vitamin C: Evo na šta treba da obratite pažnju
Da li vas se pojavljuje osip i svrab ako jedete citrusno voće? U tom slučaju u pitanju alergija na vitamin C. Evo šta treba da radite u tom slučaju.
Osobe da alergijom na vitamin C uglavnom znaju koju hranu ne bi trebalo da jedu i prinuđeni su da čitaju sastojke lekova, pošto se vitamin C često može naći, na primer, u lekovima protiv prehlade.
Sadržaj članka
Šta je alergija na vitamin C?
Lekari kažu da alergiju na vitamin C može izazvati prekomerna konzumacija hrane i lekova koji ga sadrže. Dakle, moto „sve je dobro u umerenim količinama“ važi čak i za takve korisne supstance kao što je vitamin C.
Doktori kažu da ne postoji stvarna alergija na vitamin C. Najviše, možete osetiti blagi svrab i koprivnjaču. Alergije u opšteprihvaćenom smislu mogu se javiti prilikom konzumacije koncentrovanog vitamina C ili kada se koristi intramuskularno ili intravenozno.
Alergija na vitamin C: Na šta treba obratiti pažnju?
Optimalna doza vitamina C u telu je 100-400 mg dnevno. Ova doza se nalazi u 2 pomorandže ili pola kilograma nezaslađenih jabuka. Tokom epidemija, preporučuje se povećanje ove doze na 500-600 mg. Štaviše, vitamin C je bolje uzimati u prirodnom obliku, jer voće i povrće sadrže čitavo skladište korisnih elemenata.
Vitamin C možete pronaći, na primer, u citrusima, šipak, paradajz, krompir, kiselo i slatko i kiselo bobice, dinju, kupus, paprike i tamnozeleno povrće. Čak i mleko sadrži vitamin C, iako se više nalazi u kumisu ili kobiljem mleku.
Ako imate preveliku dozu vitamina C u organizmu, može doći do povećanja krvnog pritiska i šećera u krvi, poremećaja sna, stvaranja kamenca u mokraći, kao i mučnine, povraćanja i dijareje. Svi ovi simptomi se lako mogu sprečiti uzimanjem leka koji sadrži vitamin posle jela, a najbolje je smanjiti dozu.
Glavne posledice svake alergije na hranu, a u ovom slučaju alergije na vitamin C, su osip, svrab, koprivnjača, otok, crvenilo, curenje iz nosa, kašalj… Uz komplikovanu reakciju na komponentu, anafilaktički šok i Kvinkeov može doći do edema. Što je veoma, veoma opasno.
Prevencija i lečenje
Ako imate znake alergije na vitamin C, prvo treba da uzmete bilo koji antihistaminik i izbegavate hranu i lekove koji sadrže vitamin C. Zatim se obratite alergologu da biste zaista potvrdili da ste alergični na vitamin C, a ne na nešto drugo.
Ako je zaista u pitanju alergija na vitamin C, lekar će vam izabrati lekove, a takođe će vam propisati hipoalergenu ishranu. Njegova suština je da se iz ishrane isključe visoko alergene namirnice (u ovu grupu spadaju namirnice koje sadrže vitamin C). Zatim, ako se alergija i dalje oseća, isključuju se umereno alergene namirnice kao što su meso, pšenica, krompir, mahunarke i veći broj voća.
Ovu dijetu treba pratiti 2-3 nedelje. Nakon što se alergija na vitamin C smiri, možete postepeno vraćati isključenu hranu u ishranu. Dakle, ova dijeta obavlja ne samo terapeutsku, već i dijagnostičku funkciju. Podsetimo da je alergija na vitamin C izuzetno retka, uglavnom je uzrokovana ili predoziranjem vitamina C ili alergijom na određeni proizvod. A postepenim ponovnim uvođenjem hrane, lako je razumeti koje voće ili jelo izaziva alergiju.
Vredi napomenuti da je najbolje tretirati jetru nakon eliminisanja uzroka alergije i utvrđivanja tačnog uzroka alergijske reakcije. Važno je ne samo ukloniti simptome, već i sprečiti njihovu ponovnu pojavu, a u tome će vam pomoći pregled lekara specijaliste.