Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Netolerancija na gluten može da se javi iznenada, ali i da isto tako prođe, u bilo kom uzrastu
Sve češće se na policama prodavnica mogu videti proizvodi s natpisima „gluten free“, tačnije – bez glutena. Ovu belančevinu iz ishrane treba da izbaci svega 1% ljudi, koji boluju od celijakije – autoimunog oboljenja. Netolerancija na gluten može da se javi iznenada, ali i da isto tako prođe, u bilo kom uzrastu. Više o tome saznajte od dr Svetlane Igorjevne Galejenko.
Sadržaj članka
Pojava mučnine, dijareje i gasova glavni je simptom netolerancije nakon konzumacije namirnica koje sadrže gluten.
Kod žena se remeti menstrualni ciklus, pojačavaju se simptomi PMS-a, povećava se telesna temperatura, javlja se nesanica, naročito u periodu polnog sazrevanja, za vreme trudnoće i menopauze.
Kod nekih bolesnika povećana je razdražljivost, javlja se umor, raste nespokoj i razvija se depresija. Opšte zdravstveno stanje se pogoršava, česte su glavobolje u vidu migrene.
Koža veoma reaguje na unutrašnje stanje organizma – odmah se javlja osip na različitim delovima tela. Nokti se lome, listaju, a zubi postaju osetljivi i skloni karijesu. Često se javlja stomatitis.
Tokom bolesti smanjuje se apsorpcija gvožđa. Kao rezultat toga javlja se umor, zadihanost, bledilo kože. Ovo su jasni znaci koji ukazuju na deficit gvožđa u organizmu.
Ukoliko vas muči nekoliko nabrojanih simptoma, pronađite vremena za ispitivanje i dalje rešavanje problema sa zdravljem.
GLUTEN SADRŽE:
* Žitarice (pšenica, ječam i ovas)
* Mekinje, hleb i testo, makaroni
* Neki sokovi, druga bezalkoholna pića sa šećerom, bombone
* Kobasice, gotovi i zamrznuti proizvodi (viršle, ćufte itd.)
* Namirnice od soje
* Instant supe i kaše
* Pahuljice, musli, krutoni
* Majonez i senf
* Brza hrana (pomfrit, čips, burgeri itd.)
* Štapići krabe, marinade i konzerve
Pročitajte i… Hleb bez glutena – napravite sami