Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Predstavljamo vam poslastice koje će vam doneti ozdravljenje. One su pravi ukusni lek!
Neodoljiva hrana često je teret za naš organizam. Predstavljamo vam poslastice koje će vam doneti ozdravljenje. Čiste jetru i creva, ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju rad digestivnog trakta. One su pravi ukusni lek!
Sadržaj članka
Izbacuje toksine, poboljšava rad kardiovaskularnog i digestivnog sistema. Odličan za smanjenje viška kilograma.
Potrebno: 100 g šargarepe, dve manje kruške, dve zrele banane, dve kašike suvog grožđa, pet većih urmi, 200 g nemasnog mekog sira, 100 g izrendanog crnog korena (lat. Scorzonera hispanica), 50 g zdrobljenog sladića, jedno jaje, 200 g mlevenih ovsenih pahuljica.
Priprema: Izrendanu šargarepu, bananu i krušku usitnite u blenderu. Smesi dodajte sir i pažljivo promešajte. Nakon sira dodajte jaje i ovsene pahuljice lagano mešajući. Urme i suvo grožđe dodajte na kraju. Od testa formirajte lepinjice i pecite ih u rerni oko 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Crni koren poboljšava rad bubrega, ima blag diuretički efekat, snižava nivo šećera, izbacuje toksine i pomaže u smanjenju viška kilograma. Banane i kruške sadrže veliku količinu minerala i blagotvorno utiču na rad srčanog mišića, a šargarepa je dobra za želudac i hidrataciju kože. Suvo grožđe i urme stimulišu peristaltiku creva, sprečavaju rast patološke mikroflore creva i pozitivno utiču na rad kardiovaskularnog sistema. Koren sladića pak uspostavlja metabolizam vode i minerala, čisti krv, ima blago diuretičko i laksativno dejstvo.
Poboljšava metaboličke procese u organizmu, dopunjava nedostatak minerala, čisti od toksina.
Potrebno: po 50 g očišćenih semenki bundeve, pinjola, indijskog oraha, 150 g integralnog brašna, 50 g samlevenog korena anđelike (lat. Angelica archangelica), jedna kašika lanenog semena, 50 g šećera od trske, 100 g maslaca, sode bikarbone navrh noža, prstohvat soli, dva jaja.
Priprema: Umutite jaja sa šećerom i maslacem. Semenke i orahe sameljite i pomešajte sa smešom brašna, anđelike, sode bikarbone i soli. Pažljivo dodajte umućena jaja, blago mešajući. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Semenke bundeve sadrže biološki aktivne materije, izbacuju toksine i pomažu u slučaju zatvora. Pinjoli i indijski orah jedinstveni su po svom sastavu, čiste jetru i poboljšavaju vitalnost žučne kese, obezbeđuju organizmu polinezasićene masne kiseline i vitamin E. Lan pomaže u čišćenju creva, poboljšava tonus njihovih zidova i izbacuje toksine. A koren anđelike stimuliše žučne puteve, povećava oticanje žuči i bori se s gastritisom.
Stimuliše rad digestivnog sistema, leči jetru i pankreas.
Potrebno: 250 g nemasnog sira, jedna veća banana, jedna srednja izrendana jabuka, 20 g suvih kajsija, 20 g suvih šljiva, tri prepeličja jaja, kašika raženih mekinja, dve kašike suve samlevene artičoke, kašika samlevenog semena komorača, kašika meda.
Priprema: Umutite mikserom sir, bananu i izrendanu jabuku pa dodajte suvo voće, artičoku, komorač, jaja i mekinje te dobro promešajte. Napravite manje kuglice, malo ih spljoštite i pecite 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Koristite silikonsku podlogu ili papir za pečenje.
Voće i mekinje bogati su mineralima, vitaminima i vlaknima. Suva šljiva ima blag laksativni efekat, a suve kajsije poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema. Komorač efikasno rešava probleme s varenjem, smanjuje kolike i spazme, bori se s nadutošću. Artičoka ublažava simptome intoksikacije, normalizuje kiselost želuca i poboljšava rad pankreasa.
Pročitajte i… Gorke ali korisne namirnice