ZDRAV DORUČAK SPREČAVA I INZULT I INFARKT

by | 25.10.2017

Ruski vaskularni hirurzi smatraju da je rizik od moždanog i srčanog udara najveći ujutro. Zdrav doručak ne podrazumeva samo određene namirnice nego i odgovarajuće vreme. Ruska istraživanja potvrdila su da je doba dana jedno od najbitnijih faktora za stanje kardiovaskularnog sistema. Pored toga, naučnici su utvrdili da je uravnotežena ishrana, bez direktnih šećera, ujutro siguran znak da ćete izdržati dnevne stresove. Za doručak treba uneti u organizam četvrtinu dnevnih potreba za hranljivim materijama i mikroelementima, kao i najveći deo vitamina predviđenih za taj dan. A kako je to povezano s rizikom od moždanog ili srčanog udara – istraživači objašnjavaju na sledeći način: ujutro se trombociti „slepljuju“ najbrže, što može dovesti do formiranja krvnih ugrušaka (tromba). Ako doručkujemo u pravo vreme, sprečićemoa razvoj patološkog procesa. Uotreba gotovih proizvoda, prženog mesa i mesne hrane u jutarnjim satima nikako se ne preporučuje. Telo se ujutro još nije potpuno probudilo, pa se takva jela teže vare, sem toga – mogu nastati problemi sa želucem, nestabilan krvni pritisak i druge negativne posledice. Doručak treba da sadrži dve trećine proteina, trećinu ugljenih hidrata i manje od šestine masti. Doručkovati treba najmanje pola sata nakon buđenja. Budete li poštovali takva pravila, možete se zaštititi od stanja opasnih po život, poput srčanog i moždanog udara.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Članak se nastavlja posle reklama

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs