Nemojte izbacivati životinjske masti iz ishrane – potrebne su vam!

by | 04.09.2024
Nemojte izbacivati životinjske masti iz ishrane - potrebne su vam!

Lekari upozoravaju da životinjske masti ne treba potpuno eliminisati iz ishrane, jer sadrže jedinstvene komponente koje se ne nalaze u biljnim mastima, poput arahidonske kiseline.

Masti nisu samo dodatne kalorije, kao što su mnogi ljudi navikli da misle. Oni igraju vitalnu ulogu u ljudskom telu. Bez njih je nemoguće apsorbovati određene vitamine, normalnu funkciju mozga i održati zdravu kožu.

Zašto su nam važne životinjske masti?

Otvorite frižider. Šta vidte? Maslac, biljno ulje, možda parče slanine ili avokado? Sve ove namirnice sadrže masti, ali su veoma različite. Da li ste se ikada zapitali zašto su neke masti čvrste, a druge tečne, ili zašto nutricionisti preporučuju određene masti, a upozoravaju na druge? Odgovori na ova pitanja leže u samoj prirodi masti, njihovom hemijskom sastavu i uticaju na naše telo.

Biljne i životinjske masti

Nisu sve masti stvorene jednake: postoje „dobre“ i „loše“. Masti se sastoje masnih kiselina i glicerola, a odnos ovih komponenti određuje koliko će određeni estar biti koristan ili štetan.

Članak se nastavlja posle reklama

Postoje životinjske i biljne masti. Životinjske masti se nalaze u mesu, mlečnim proizvodima i jajima i uglavnom su obogaćeni zasićenim masnim kiselinama. Daju mastima čvrstu konzistenciju na sobnoj temperaturi. Biljne masti, poput maslinovog ili suncokretovog ulja, bogate su nezasićenim masnim kiselinama. Oni su tečni na sobnoj temperaturi i smatraju se zdravijim.

Ali, to nije tako jednostavno! Među nezasićenim masnim kiselinama postoji posebna grupa – polinezasićene masne kiseline. To uključuje poznate omega-3 masne kiseline, koje su toliko važne za naše telo. I tu počinje zabava!

Članak se nastavlja posle reklama

Ljudsko telo ne može samo da proizvodi omega-3 masne kiseline već ih unosi hranom. Najveća količina se nalazi u ribi, posebno masnim sortama kao što su losos, sardine ili skuša. Ima ih i u prašastim plodovima – njima su posebno bogati orasi.

Zašto nam je neophodan holesterol?

Holesterol je često povezan sa mastima. Mnogi ga se plaše, ali je u stvari neophodno ljudskom organizmu, jer učestvuje u proizvodnji hormona i vitamina D. Problemi počinju tek kada ima previše holesterola.

Interesantno je da naše telo samo proizvodi holesterol i da ga samo deo dobijamo hranom. U isto vreme, biljne masti uopšte ne sadrže holesterol! To je jedan od razloga zašto nutricionisti često preporučuju zamenu životinjskih masti biljnim.

Životinjske masti ne treba potpuno eliminisati iz ishrane, jer sadrže jedinstvene komponente koje se ne nalaze u biljnim mastima, poput arahidonske kiseline. Važan je za funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Budite umereni

Našem telu su potrebne biljne i životinjske masti. Zato je važno održavati ravnotežu i birati kvalitetne izvore masti. Uključite u ishranu masnu ribu, koja je odličan izvor omega-3, orašastih plodova, jer sadrže zdrave masti i mnoge druge hranljive materije. Koristite biljna ulja za salate i hladna jela. Nemojte potpuno eliminišete životinjske masti, ali pokušajte da izaberete nisko-masne sorte mesa i mlečnih proizvoda.

Kurgu128 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs